Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δημοπρασία η πιο σπάνια ιδιωτική συλλογή με φιάλες ουίσκι – Μόνο δύο μπουκάλια αξίζουν πάνω από 2 εκατ. δολάρια

tags :
Σε δημοπρασία η πιο σπάνια ιδιωτική συλλογή με φιάλες ουίσκι – Μόνο δύο μπουκάλια αξίζουν πάνω από 2 εκατ. δολάρια
Βγαίνει σε δημοπρασία η πιο σπάνια ιδιωτική συλλογή με φιάλες ουίσκι
Ο Richard Gooding είχε μία από τις πιο γνωστές συλλογές ουίσκι στην ιστορία.
Στην πραγματικότητα, πριν πεθάνει το 2014, πέρασε χρόνια μέσα στα αποστακτήρια στη Σκωτία και σε πλειστηριασμούς, χτίζοντας τη συλλογή των 3.900 μπουκαλιών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα σπανιότερα μπουκάλια ουίσκι στον κόσμο.
Δύο από αυτά τα μπουκάλια θα μπορούσαν να πουληθούν 2 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στις αρχές του 2020, οι φιάλες του Gooding θα γίνουν η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή ουίσκι που θα βγει ποτέ σε δημοπρασία.
Η συλλογή περιλαμβάνει ακραία σπάνιες φιάλες ουίσκι από μάρκες όπως Macallan, Bowmore και Springbank.
 


Οι συλλέκτες συνεχίζουν να οδηγούν τις τιμές των παλαιών, σπάνιων μαλτ ουίσκι σε ιστορικά υψηλά.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο οίκος Sothbyέβγαλε σε δημοπρασία 467 φιάλες ουίσκι που ανήκαν σε άλλο αμερικανικό συλλέκτη, συμπεριλαμβανομένου μιας φιάλης του 1926 Macallan Fine & Rare 60 Year Old, αξίας 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συλλογή του Gooding θα περιλαμβάνει δύο τέτοια μπουκάλια των ίδιων Macallans, ένα από τα οποία φέρει μια ετικέτα που δημιουργήθηκε από τον ιταλό καλλιτέχνη pop art Valerio Adami.
Μόνο δώδεκα φιάλες Adami έγιναν και μια από αυτές καταστράφηκε σε σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία.
Ο Becky Paskin, σύμβουλος στην αγορά ουίσκι και συγγραφέας, δήλωσε πως «το ποσό των ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει αυτό το ουίσκι είναι πολύ λίγοι και το γεγονός ότι θα εμφανιστούν δύο από αυτές τις φιάλες σε δημοπρασία είναι πολύ συναρπαστικό».
 


Η δημοπρασία θα είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή για την Whiskey Iain McClune, μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια σε ένα υπόγειο γραφείο δύο δωματίων στην Κεντρική Σκωτία.
Νωρίτερα φέτος, η WA έβγαλε σε  πλειστηριασμό μια φιάλη ουίσκι 50 ετών Yamazaki από την Ιαπωνία, η οποία πουλήθηκε για 160.500 λίρες.
Στην επερχόμενη δημοπρασία, οι συλλέκτες ουίσκι θα επικεντρωθούν σε φιάλες από τα «χαμένα» αποστακτήρια που σταμάτησαν την παραγωγή εδώ και πολύ καιρό, όπως το Dallas Dhu, ένας παρασκευαστής ουίσκι στο Speyside που έκλεισε το 1983.
Η φιάλη του 1964 Bowmore αναμένεται να προσελκύσει προσφορές από 12.000 έως 17.000 λίρες και μια φιάλη Springbank από το 1919 αναμένεται να φέρει 180.000 έως 220.000 λίρες.
«Η αποστολή του Richard ήταν να συλλέξει ένα μπουκάλι που αντιπροσώπευε κάθε αποστακτήριο», κατέληξε η σύζυγός του Nancy Gooding.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης