Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ετοιμο νομοσχέδιο «μαγνήτης» για να φέρει περισσότερο χρυσό

Τουρκία: Ετοιμο νομοσχέδιο «μαγνήτης» για να φέρει περισσότερο χρυσό
Η Τουρκία χαλαρώνει τους κανόνες εισαγωγής χρυσού
Έτοιμο είναι σχεδόν το νομοσχέδιο για χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εισαγωγή χρυσού.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές σε αλλαγές που θα επιτρέψουν να δίνεται πιστοποίηση και προδιαγραφές σε χρυσό, τον οποίο κάποιοι μπορεί να μεταφέρουν κατά την είσοδό τους στην Τουρκία, σύμφωνα με ειδικούς.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο συνεργάζεται και με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να εγγράφεται ο χρυσός που εισάγεται χωρίς πιστοποίηση από την London Bullion Market Association (LBMA), σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου.
Η LBMA είναι η διεθνής ένωση που ορίζει τα ισχύοντα πρότυπα για το πολύτιμο μέταλλο παγκοσμίως, από το εύρος της καθαρότητας και την προέλευση, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύονται οι μπάρες χρυσού.
Το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη, το μόνο στην Τουρκία που εποπτεύει την αγορά πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών από το 2013, είναι μέλος της LBMA.
Η ζήτηση χρυσού στην Τουρκία υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή καθώς, οι Τούρκοι παραδοσιακά δίνουν δώρα σε χρυσό σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ ο χρυσός χρησιμοποιείται ακόμη και για να πληρώνουν ενοίκια οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, μία από τις παλαιότερες αγορές του κόσμου.
Για μια χώρα που κάνει λίγες εξορύξεις χρυσού σε σχέση με την ποσότητα χρυσού που χρειάζεται, η προσέλκυση περισσότερου χρυσού από το εξωτερικό είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των κοσμηματοπωλών, καθώς και των νοικοκυριών που έχουν βασιστεί εδώ και καιρό στον χρυσό σε εποχές αναταραχών.
Ερωτηθέντα από το πρακτορείο, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης