Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 85% των Βούλγαρων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα

tags :
Το 85% των Βούλγαρων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα
«Αγκάθι» η διαφθορά στη Βουλγαρία
Το 85% των Βούλγαρων πιστεύει ότι υπάρχει διαδεδομένη διαφθορά στη χώρα τους και το 68% θεωρεί απίθανο οι εμπλεκόμενοι σε διεφθαρμένες πρακτικές να βρεθούν ενώπιον της αστυνομίας ή των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων μεταξύ 300 Βουλγάρων μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου.
Το 70% των Βουλγάρων, σε σύγκριση με το 48% των πολιτών των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, δήλωσε ότι είναι απίθανο όσοι εμπλέκονται σε διεφθαρμένες πρακτικές να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το 77% των Βούλγαρων, σε σχέση με το 55% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι είναι απίθανο να τιμωρηθούν σε μεγάλο βαθμό οι διεφθαρμένοι άνθρωποι ή οι επιχειρήσεις από δικαστήριο.
Το 75% των Βουλγάρων και το 56% των πολιτών της ΕΕ διαφώνησαν με τη δήλωση ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις που κατηγορούνται για δωροδοκία ανώτερου υπαλλήλου τιμωρούνται κατάλληλα στη χώρα τους.
Οι πιο διαδεδομένες πρακτικές διαφθοράς -σύμφωνα με τους Βούλγαρους- είναι η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων σε αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις ή επιρροή στη χάραξη πολιτικής (46%), δωροδοκίες (27%) και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών υπέρ φίλων, συγγενών και των μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος (27%).
Στην ερώτηση εάν την τελευταία τριετία, η διαφθορά εμπόδισε τους ίδιους ή τις εταιρείες που έχουν ή εργάζονται να κερδίσουν ένα δημόσιο διαγωνισμό ή μία δημόσια σύμβαση, το 49% των Βούλγαρων έδωσε θετική απάντηση και το 46% αρνητική.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ποσοστά των πολιτών που απάντησαν στην ίδια ερώτηση είναι 30% (θετική απάντηση) και 63% (αρνητική απάντηση).
Το 12% των ερωτηθέντων στη Βουλγαρία, σε σύγκριση με 5% στο σύνολο των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, δήλωσαν ότι τους έχει ζητηθεί να δωροδοκήσουν για τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες άδειες ή υπηρεσίες: οικοδομικές άδειες, αλλαγή χρήσης γης, περιβαλλοντικές άδειες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των αποβλήτων και των υδάτων, πινακίδες κυκλοφορίας ή άδειες που σχετίζονται με οχήματα, κρατικές ενισχύσεις και κοινωνικά ταμεία.
Οι Βούλγαροι θεωρούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα τους, την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών (64%), την ταχέως μεταβαλλόμενη νομοθεσία (61%), τον παρεμβατισμό και τον νεποτισμό (57%) και την ανεπαρκή υποδομή 54%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης