Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Όλος ο FTSE 25 σε θετικό έδαφος, σε υψηλά ημέρας αρκετές μετοχές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Όλος ο FTSE 25 σε θετικό έδαφος, σε υψηλά ημέρας αρκετές μετοχές
ΑΓΟΡΑ: Εξαιρετική η αντίδραση που έβγαλε σήμερα η αγορά και εξέπληξε ευχάριστα. Είχαν πιεστεί οι τιμές αλλά η επαναφορά τους ήταν δυναμική. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας με καλό τζίρο ακόμα και αν αφαιρεθούν τα πακέτα και τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών να κλείνει με άνοδο.

Όλες οι μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν σε θετικό έδαφος και αρκετές σε υψηλά ημέρας (Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Jumbo, Titan, Coca Cola). Αλλά και από το υπόλοιπο ταμπλό δεν μπορεί να έχει κάποιος παράπονο. Με την κατά 2,59% άνοδο βελτίωσε και λίγο την πορεία του το ΧΑ μέσα στο Δεκέμβρη.

ΔΕΗ: Σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά 2,5 περίπου ετών. Οι προσδοκίες των επενδυτών αναφορικά με το business plan δίνουν ώθηση στη μετοχή. Φυσικά και αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για EBITDA 800-1.000 εκατ. ευρώ αλλάζουν τα δεδομένα. Δηλαδή θα παίζει τα EBITDA της η εταιρεία, αλλά μένει να δούμε κάποια σημάδια βελτίωσης.

Ο υψηλός δανεισμός απαιτεί υψηλά EBITDA και σωστά το υπουργείο και η νέα διοίκηση δίνουν σε αυτό βάση. Τη Δευτέρα θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες. Το θέμα των επενδύσεων σε ΑΠΕ είναι κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Αλλά σας θυμίζουμε πως όταν κάποια άλλη κυβέρνηση είπε να το κάνει και να κλείσει λιγνιτική μονάδα ξεσηκώθηκαν πολλοί και ειδικά όσοι είχαν συμφέροντα.

Η στήλη είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει να μας πει η ΔΕΗ με τι κεφάλαια θα γίνουν οι επενδύσεις. Θα περιμένουμε πολύ λίγες μέρες και θα μάθουμε. Στα 3,49 ευρώ και στο +5,89% με όγκο που ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια. Φαίνεται πως υπάρχει σημαντική ζήτηση.

ΟΠΑΠ: Εξαιρετικός και αυτός σήμερα και νέα υψηλά. Επανήλθαν δριμύτεροι οι επενδυτές, είναι και υψηλή η μερισματική απόδοση βλέπετε και δεν περνάει απαρατήρητη. Στα 11,48 ευρώ και στο +3,89%

ΟΤΕ: Καλή πορεία και από αυτή τη μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης ενισχύθηκε 4,53% και βρέθηκε στις 865 μονάδες. Εξαιρετική η Alpha Bank έκλεισε στα υψηλά ημέρας, πολύ καλή η Eurobank, έκλεισε λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, σε υψηλά ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και με τη μικρότερη άνοδο αλλά κοντά στο 3% έκλεισε η Εθνική.

ΕΥΔΑΠ: Φαίνεται πως οι πωλητές επιμένουν αλλά λόγω του καλού κλίματος σήμερα στο ΧΑ μπόρεσαν και πούλησαν αρκετά κομμάτια σε τιμές πάνω από 7,30 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά βέβαια πίεζαν μέχρι και κάτω από 7,20 ευρώ. Προσεκτικές τοποθετήσεις χρειάζονται και όχι βιαστικές αφού βλέπουμε πως δίνουν κομμάτια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιτέλους!

MOTOR OIL: Χθες διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα και σήμερα το πήρε όλο πίσω. Δώρο για τους μετόχους, παίρνουν χρήμα χωρίς να χαλάει η τιμή. Δυνατή εταιρεία και μέσα στις περιπέτειες που έχουν δημιουργήσει τα περιθώρια διύλισης ανταποκρίνεται εξαιρετικά. Στα 20,72 ευρώ και στο +3,6% με όγκο 188 χιλ. τεμάχια.

ΤΙΤΑΝ: Και η συγκεκριμένη κινήθηκε σήμερα. Άλλωστε ήταν κοντά στα χαμηλά της και δύσκολα κάποιος τη λέει ακριβή. Στα 18,60 ευρώ και το κλείσιμο ήταν στο υψηλό ημέρας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Αν γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω και θυμηθούμε συγκεκριμένες μετοχές που ενισχύονταν χωρίς να έχουν κάποια είδηση, γιατί κάποιοι τις έβρισκαν φθηνές και με το κλίμα στο ΧΑ να μην είναι εξαιρετικό και δούμε σήμερα την πορεία τους, θα πούμε πως υστέρησαν.

Μάλιστα είδαμε και όγκους σε ορισμένες. Επομένως, δεν αποκλείουμε κάποιοι να θέλησαν να πάρουν τη ζημιά τους και να κοιτάξουν αλλού. Αυτός είναι κατά την άποψή μας ο λόγος που κάποιες μετοχές όπως Κυριακούλης, Τεχνική Ολυμπιακή, Ιντερτέκ, Centric, Ευρωπαϊκή Πίστη και λίγες ακόμα δεν πήγαν καλά.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Έγραψε χαμηλό στα 1,90 ευρώ μία τιμή που θέλαμε να δούμε με βάση το διάγραμμα. Έκλεισε στα 1,96 ευρώ.

ΑΒΑΞ: Μαθαίνουμε πως και η δική της αύξηση θα προχωρήσει. Την περιμένουμε άλλωστε αρκετό καιρό. Έπεσε βέβαια πάνω στην αύξηση της Lamda και υπήρχε και πολιτική πίεση προκειμένου να εγκριθεί γρήγορα, άρα συνέβαλε στο να καθυστερήσει η δική της. Θυμίζουμε πως με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς έχουν ήδη κατατεθεί έναντι της αύξησης από βασικούς μετόχους 10 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης