Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Περίπου στα 3 δισεκ. ευρώ ανήλθε η συνεισφορά του κλάδου πλαστικών στο ΑΕΠ το 2018

tags :
ΙΟΒΕ: Περίπου στα 3 δισεκ. ευρώ ανήλθε η συνεισφορά του κλάδου πλαστικών στο ΑΕΠ το 2018
Παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Ο κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα. Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης»
Σχεδόν 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΠΕ εκτιμάται η συνεισφορά του κλάδου των πλαστικών στην ελληνική οικονομία το 2018, όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ «Ο κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα. Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης», που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Ειδικότερα, η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE) για τον κλάδο της βιομηχανίας πλαστικών εστίασε στη συνεισφορά της Πλαστικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, στους παράγοντες που την επηρεάζουν και στις προϋποθέσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, στην Ελλάδα η βιομηχανία πλαστικών αποτελεί σημαντική μεταποιητική δραστηριότητα, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς πλαστικών υλών και προϊόντων και με αξιοσημείωτη εξαγωγική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει μεγάλες βιομηχανίες που διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά και μικρότερου μεγέθους βιοτεχνίες.
Στις δραστηριότητες του εγχώριου κλάδου περιλαμβάνονται η προμήθεια και η κατασκευή πρώτης ύλης, η κατασκευή μηχανημάτων, η παραγωγή μεγάλου εύρους πλαστικών προϊόντων (από σακούλες και φιάλες έως σωλήνες και μέρη αυτοκινήτων) και η ανακύκλωση.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, κ. Βασίλης Γούναρης κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης αναλύοντας τις αρχές που υπηρετεί η ελληνική βιομηχανία πλαστικών.
"Το όραμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας περνά μέσα από την κυκλική οικονομία και την ανάδειξη του πλαστικού ως πολύτιμου πόρου, ο οποίος θα ανακτάται και θα χρησιμοποιείται, πλέον, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή και τη μεταποίηση ενός προϊόντος" είπε ο κύριος Γούναρης, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις συλλογικά.
"Σήμερα, στην εκδήλωση της βιομηχανίας πλαστικών στον Δημόκριτο, φροντίσαμε να καλέσουμε εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Θέλω να ελπίζω από κοινού.
Το πράξαμε αυτό, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι βιώσιμες λύσεις θα υπάρξουν μόνο αν εργαστούμε όλοι μαζί, με κοινές αντιλήψεις προς την εκπλήρωση ενός οράματος για μια κοινωνία, όπου θα υπάρχουν μηδενικά απόβλητα.
Αν εργαστούμε όλοι μαζί, τότε, ναι, μπορούμε να μετατρέψουμε το σημερινό πρόβλημα των αποβλήτων σε μια ευκαιρία, που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας, με απόλυτο σεβασμό στην διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος", πρόσθεσε.
Κατά την παρουσίαση της μελέτης, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ενώ ακολούθησαν δύο κύκλοι συζητήσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστικών και για το σημερινό πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων, αυριανή ευκαιρία στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

Η Πλαστική Βιομηχανία σε Αριθμούς

1. Αξία παραγωγής προϊόντων

H αξία παραγωγής των πλαστικών σε πρωτογενείς μορφές και προϊόντων από πλαστικό-καουτσούκ ανήλθε το 2017 σε €2,1 δισεκ. από €1,9 δισεκ. το 2016, σημειώνοντας περιορισμένη μείωση σε σχέση με το 2008.
Η αξία παραγωγής στην μεταποίηση πλαστικών προϊόντων ανήλθε σε περίπου €1,7 δισεκ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 2016, ενώ παρουσίασε μικρή διακύμανση την περίοδο 2010-2017.
Η αξία παραγωγής στη μεταποίηση πλαστικών σε πρωτογενείς μορφές, διαμορφώθηκε το 2017 στα €338 εκατ. το 2017, καταγράφοντας σχετικά μικρές απώλειες σε σχέση με το 2009.
Η αξία παραγωγής προϊόντων από ελαστικό συρρικνώθηκε κατά 80% κατά τη διάρκεια της κρίσης - από €199 εκατ. το 2008 σε €39,3 εκατ. το 2017 - με αποτέλεσμα, το μερίδιο στη διαμόρφωση της συνολικής αξίας παραγωγής να μην ξεπερνά το 3% του κλάδου συνολικά στο τέλος της περιόδου.

2. Όγκος Παραγωγής προϊόντων

Ο όγκος παραγωγής στα πλαστικά είδη συσκευασίας κατέγραψε σωρευτική άνοδο κατά 28% μεταξύ 2013 και 2018.
Ο όγκος παραγωγής στα πλαστικά οικοδομικά υλικά, έπειτα από τη σημαντική υποχώρηση μεταξύ 2009 και 2014, εξαιτίας της διακοπής της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ανέκαμψε με τον δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 22% το 2018 σε σχέση με το 2017.
Ο όγκος παραγωγής στις πλαστικές πλάκες, φύλλα και σωλήνες υποχώρησε τη διετία 2017-2018, με την κάμψη να είναι πιο έντονη το 2018 (-13%).
Ο όγκος παραγωγής στα άλλα πλαστικά προϊόντα κινήθηκε ανοδικά από το 2015 και έπειτα σημειώνοντας σωρευτική άνοδο κατά 10%.

3. Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία

Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) της παραγωγής πλαστικών σε πρωτογενείς μορφές και προϊόντων από πλαστικό-ελαστικό ανήλθε το 2017 σε €577 εκατ. από €499 εκατ. το 2016 (αύξηση κατά 15,5%), μετά από μια τριετία σχετικής σταθερότητας.
Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του ευρύτερου κλάδου κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποχώρησε από €754 εκατ. το 2009 σε €511 εκατ. το 2013 (-32,2%).
Η παραγωγή πλαστικών προϊόντων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος (86,3%) της ΑΠΑ του ευρύτερου κλάδου.

4. Εξαγωγές προϊόντων

Οι εξαγωγές πλαστικών ανήλθαν στα €1,2 δισεκ. το 2018 και συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγοριών προϊόντων με τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγές, συνεισφέροντας διαχρονικά περίπου το 4% των εξαγωγών προϊόντων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης