Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά επιτόκια αναμένονται το 2020 από τη Fed - Επιτυχία Powell πιθανή ομοφωνία παρά τις πιέσεις Trump

tags :
Σταθερά επιτόκια αναμένονται το 2020 από τη Fed - Επιτυχία Powell πιθανή ομοφωνία παρά τις πιέσεις Trump
Οι δηλώσεις Powell θα επισφραγίσουν μία περίπλοκη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας αντιμετώπισε ένα μπαράζ προσωπικών προσβολών και πιέσεων για μείωση των επιτοκίων από τον Trump
Μήνυμα σταθερότητας των επιτοκίων το 2020 αναμένεται να στείλει η Federal Reserve, η οποία θα ανακοινώσει απόψε στις 21:00 το αποτέλεσμα της διήμερης συνεδρίασης και τις οικονομικές της προβλέψεις.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις δηλώσεις του προέδρου Jerome Powell, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δημοπρασίες overnight repos, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές για τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, oι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της θα είναι το 2020 το μισό σε σχέση με αυτό που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Powell.
Η Fed αναμένεται να διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 1,5% -1,75% και να επαναλάβει ότι πιθανόν να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους, αν όχι στο σύνολο του 2020 που είναι έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Τον Μάρτιο του 2019, που ανακοινώθηκαν οι πρώτες οικονομικές προβλέψεις με επικεφαλής τον Powell, η μέση πρόβλεψη ήταν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,4% στο τέλος του 2020.
Έχοντας αναθεωρήσει έκτοτε σταθερά προς τα κάτω τις προσδοκίες, οι αξιωματούχοι της Fed είναι πιθανόν να επαναλάβουν, ίσως εντονότερα, το μήνυμα που έστειλαν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν μειώθηκε για τελευταία φορά το κόστος δανεισμού, ότι μόνο ένα «σημαντικό» σοκ στην οικονομία - θετικό ή αρνητικό - θα τους παρακινήσει να μεταβάλουν τα επιτόκια ξανά.
Είναι πιθανόν η απόφαση για τα επιτόκια να είναι ομόφωνη, κάτι που θα είναι μία μεγάλη επιτυχία για τον Powell, καθώς η Fed εμφανίστηκε κατά διαστήματα έντονα διχασμένη το 2019, με έως και τρεις από τους δέκα αξιωματούχους της να διαφωνούν με ορισμένες αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Ο Powell θα δώσει συνέντευξη Τύπου μισή ώρα μετά την έκδοση της ανακοίνωσης.
Οι δηλώσεις του θα επισφραγίσουν μία περίπλοκη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του αντιμετώπισαν ένα μπαράζ προσωπικών προσβολών και πιέσεων για μείωση των επιτοκίων από τον πρόεδρο Donald Trump.
Παράλληλα, οι αξιωμαοτύχοι της Fed έπρεπε να αξιολογήσουν το γεγονός ότι η επιθετική προσέγγιση του Trump στο εμπόριο, με την επιβολή υψηλών δασμών, είχε μεταβάλει τις οικονομικές προοπτικές.
Η Fed αποφάσισε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει φθηνότερο το χρήμα για να αντισταθμιστεί η επίπτωση από τον εμπορικό πόλεμο, η επιβάρυνση στο επιχειρηματικό κλίμα και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης που είχαν αναδείξει οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης