Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Ευρύτατη στήριξη στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Νομοτεχνικές βελτιώσεις

tags :
Βουλή: Ευρύτατη στήριξη στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Νομοτεχνικές βελτιώσεις
Υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση
Με ευρύτατη στήριξη αναμένεται να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ θα ταχθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.
Ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει μόνο ορισμένα άρθρα.
Αυτό σημαίνει πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με 291 ψήφους, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ρεκόρ θετικών ψήφων.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δύο νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο κυρίως συμβολικού χαρακτήρα προκειμένου να κατευναστούν και οι τελευταίες ανησυχίες που διατυπώνονται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, είπε ότι με τις νέες αλλαγές, θα επικαιροποιούνται ανά 8 έτη και όχι ανά 10 οι εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στη Διακομματική Επιτροπή με έναν εκπρόσωπό του, θα εισηγείται και τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων.
Σημειώνεται πως η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ έπειτα από ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου, και αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Η εισηγήτρια της ΝΔ, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη θεσμική τομή που είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου, συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και συμβολίζει ότι η χώρα πέρασε σε μια άλλη εποχή».
«Είναι μια ιστορική ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε το αυτονόητο και να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους» είπε η εισηγήτρια της ΝΔ.
«Τα αναγκαία εθνικά μέτωπα χτίζονται στη βάση της ειλικρίνειας.
Πράγματι, η στιγμή μπορεί να γίνει ιστορική, αν αντιμετωπίσουμε τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με υπευθυνότητα και με σεβασμό στη Δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι ρηξικέλευθο, όπως θα έπρεπε, για να αποκαταστήσει μια μεγάλη ηθική και πολιτική αδικία για τους Έλληνες της διασποράς» και επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, ενώ ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι το κόμμα του από την αρχή προσήλθε στο διάλογο χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο μοναδικός του στόχος ήταν και είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα διευκολύνει πραγματικά τους Έλληνες που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα.
«Εμείς ψηφίζουμε "ναι" επί της αρχής, βάζοντας πολύ, πολύ νερό στο κρασί μας, γιατί θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση και να μάθουν οι Έλληνες της διασποράς ποιο κόμμα έχει πράγματι θέσεις που διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», τόνισε ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης ενώ η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα τόνισε ότι «στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετά σημεία αγκάθια που δεν μας επιτρέπουν παρά να το καταψηφίσουμε επί της αρχής και να στηρίξουμε μόνο ορισμένα άρθρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης