Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Περιστέρης (ΤΕΝΕΡΓ): Απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων 2 GW κεντρικής αποθήκευσης ηλ. ενέργειας έως το 2025 – 2026

tags :
Περιστέρης (ΤΕΝΕΡΓ): Απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων 2 GW κεντρικής αποθήκευσης ηλ. ενέργειας έως το 2025 – 2026
Aν δεν υπάρξει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, σε λίγα χρόνια θα καταφύγουμε σε αδόκιμες λύσεις
Η δυναμική στροφή του ενεργειακού συστήματος της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αυτή προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προϋποθέτει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε τρεις κατευθύνσεις και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην αποθήκευση ενέργειας και στις διασυνδέσεις.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή (13/12) στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που λήγει τη Δευτέρα (16/12), το 2030 η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση της χώρας θα φθάνει στο 35%, ενώ από Ανανεώσιμες Πηγές θα προέρχεται το 61-64% της ηλεκτροπαραγωγής.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών εκτιμάται ότι την επόμενη πενταετία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 8 δις ευρώ οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5%.
Η πραγματοποίηση των έργων αυτών θα αναδείξει την Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν, μεγάλος εισαγωγέας.

Απαραίτητο το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο

Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέδριο ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης,  απαιτείται να διαμορφωθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει να γίνει πράξη αυτό που αναφέρουν όλες οι σχετικές μελέτες. Δηλαδή να εγκατασταθούν ως και 2 GW μεγάλης αποθήκευσης έως το 2025 – 2026.
Για να γίνει αυτό σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, σε λίγα χρόνια θα βρεθούμε πάλι σε αδιέξοδο και θα καταφεύγουμε σε αδόκιμες λύσεις υπό την πίεση του χρόνου, όπως οι εισαγόμενες μπαταρίες που τίποτα δεν προσφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ αντιθέτως προσφέρουν πάρα πολλά στα ΑΕΠ των χωρών που τις παράγουν και τις εξάγουν.

Βάρος σε ώριμες τεχνολογίες αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας, όπως η αντλησιοταμίευση

«Ως χώρα, τόνισε ο κ. Περιστέρης,  οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε επενδύσεις αποθήκευσης που θα διευκολύνουν την μαζική διείσδυση των ΑΠΕ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρήση ώριμων και δοκιμασμένων εδώ και δεκαετίες τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας, όπως η αντλησιοταμίευση».
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εργάζεται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή και προωθεί νέες επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας
Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον Δήμο Αμφιλοχίας και στην Κρήτη (Νομοί  Ρεθύμνου και Λασιθίου) συγκεντρώνουν όλα τα πλεονεκτήματα των μεγάλων υδροηλεκτρικών, καθώς συνιστούν επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, που δημιουργούν εκατοντάδες άμεσες θέσεις εργασίας και πολλές επιπλέον έμμεσες, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αναγλύφου σε περιοχές με μικρή εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα και - κυρίως - καθιστούν δυνατή την απρόσκοπτη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας) στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με όλα τα οφέλη, οικονομικά και κλιματικά που προκύπτουν από αυτήν.
Έτσι, ανοίγουν τον δρόμο για την αξιοποίηση του ελληνικού δυναμικού ΑΠΕ και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας.
Το συνολικό ύψος των δύο επενδύσεων φτάνει τα 780 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ και η εγχώρια προστιθέμενη αξία υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση),  το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 1200 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί Ελληνική Στρατηγική Επένδυση και Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), έχοντας ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων (του Ν.3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά - Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία του έργου στη λίστα των έργων PCI επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα.   
Λόγω του διευρωπαϊκού του χαρακτήρα οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγχρηματοδοτήθηκαν από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»  με σύμβαση που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015.  

Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου

Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών  στο νομό  Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση  με εγκατεστημένη ισχύ 93 MW,  που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης ενέργεια 227 GWH.
Με τον όλο σχεδιασμό αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), ενώ κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκ. κ.μ. 450 μέτρα ψηλότερα.
Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει περί τις 1000 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.
Αξίζει  να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό.
Σε μια περίοδο που στην Ελλάδα οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν τον μόνο αναπτυξιακό μοχλό, τα ως άνω έργα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα για τη χώρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αξιοποίηση των εθνικών στρατηγικών στόχων.   
Πηγή:www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης