Πολιτική

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Προς ρεκόρ θετικών ψήφων

tags :
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Προς ρεκόρ θετικών ψήφων
Αναμένεται να περάσει με 291 ψήφους - Θα καταψηφίσει μόνο το ΜεΡΑ25
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Τετάρτη 11/12, το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, όπου αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θετικών ψήφων.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την υπερψήφιση του, κάτι που αν συμβεί, θα σημάνει πως το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με 291 ψήφους, αριθμός που θα είναι ρεκόρ για νομοσχέδιο που περνά από την Ολομέλεια της Βουλής.
Αντίθετα, οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 προσανατολίζονται στο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, τη στιγμή που για να ισχύει και να εφαρμοστεί, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία επί της αρχής και έγκριση κάθε άρθρου με τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους
Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι, όσο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 18:00 το απόγευμα.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.
Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.
2. Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.
3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας.
Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.
Τα κόμματα θα μπορούν να επιλέγουν εως 3 υποψηφίους απο την ομογένεια και εφόσον το κάνουν οφείλουν να τοποθετήσουν τουλάχιστον έναν σε μια απο τις 3 πρώτες θέσεις.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα
β. Έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων του σημείου 4 είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως:

α) Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή

Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας:

- δεν έχει συμπληρώσει 30 ζωής και
- έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Μιλώντας στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος είχε αναφέρει ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ αγγίζουν τις 407.000, εκ των οποίων όμως μόνο 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση.
Στους αριθμούς αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι έχουν φύγει από τη χώρα προκειμένου να σπουδάσουν στο εξωτερικό και δεν διαθέτουν ΑΦΜ, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εκλογέων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης