Οικονομία

Νέα ρύθμιση «όλα σε ένα» ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου

tags :
Νέα ρύθμιση «όλα σε ένα» ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της διάταξης με τη νέα πάγια ρύθμιση η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Εξετάζει μια νέα ρύθμιση, ένα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών από οποιαδήποτε κατηγορία φόρου και εάν προέρχονται.
Μια ρύθμιση «όλα σε ένα», ένα νέο εξωδικαστικό μηχανισμό πολύ πιο διευρυμένο, στόχος της οποίας θα είναι η εξάλειψη της πολυδιάσπασης που δημιουργούν σήμερα οι διαφορετικές ρυθμίσεις χρεών που ισχύουν.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στα σκαριά το «πακετάρισμα» των ισχυουσών ρυθμίσεων (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) με βελτιώσεις που θα τις κάνουν πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές, με στόχο η ενιαία ρύθμιση οφειλών να είναι έτοιμη και να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα υπερ-ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών που ενδεχομένως να έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μπορεί να ρυθμίζει ενιαία τα χρέη από όπου και εάν αυτά προέρχονται, με στόχο τη βιώσιμη αποπληρωμή τους και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα που φθάνει τα 135 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για το πάντρεμα όλων των ισχυουσών ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών με σημαντικές βελτιώσεις.
Το θέμα της νέας ρύθμισης σκοπεύει να θέσει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχει με τους δανειστές για την πέμπτη αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας που θα ξεκινήσει τέλος Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των θεσμών ελπίζοντας σε ένα «πράσινο φως» μεταξύ άλλων θα προβλέπει :
1. Τη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας , η οποία θα ενοποιεί όλους τους μηχανισμούς που υπάρχουν σήμερα και αφορούν ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. πάγια ρύθμιση), ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια (νόμος Κατσέλη, πτωχευτικός κώδικας) αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει, μέσω της διασύνδεσης που θα έχει με όλες τις υπηρεσίες, βάση δεδομένων από την οποία θα προκύπτει το οικονομικό προφίλ των οφειλετών και θα βοηθά στον διαχωρισμό των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε βιώσιμα και μη.
2. Τη δημιουργία της Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών – πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες εντός του 2020. Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας κρατικός Τειρεσίας που θα συλλέγει όλα τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και με βάση αυτά θα διαμορφώνει ένα σκορ το οποίο θα αποτελεί και το πιστοληπτικό προφίλ κάθε πολίτη, ώστε αυτό να λαμβάνεται υπόψη με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές, τη δανειοδότησή του και για να μειώνεται ο κίνδυνος κακοπληρωτών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης