Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της Praxia Bank; - Γιατί σε 23 μήνες χάθηκαν 95 εκατ κεφάλαια; - Στον δρόμο 220 υπάλληλοι

Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της Praxia Bank; - Γιατί σε 23 μήνες χάθηκαν 95 εκατ κεφάλαια; - Στον δρόμο 220 υπάλληλοι
Ο βασικός υπαίτιος ήταν η Atlas Capital που δεν είχε σχέδιο, στρατηγική ανάπτυξης και όπως και στην Κεντρική Αφρική έτσι και στην Ελλάδα έχασε πολλά εκατομμύρια.
Μετά από 23 μήνες λειτουργίας η Praxia Bank έφθασε τέλη του 2019 στο σημείο μηδέν.
Μέσα σε 23 μήνες χάθηκαν 95 εκατ κεφάλαια και το ακόμη χειρότερο 220 υπάλληλοι θα μείνουν στον δρόμο ανεξαρτήτως εάν θα λάβουν ή όχι αποζημιώσεις.
Φθάνοντας στο σήμερα οι επιλογές της Praxia Bank είναι δύο
1)Την αγοράζει η Viva έναντι 20 εκατ χωρίς μέλλον και με τους 220 εργαζομένους απολυμένους
2)Δεν την αγοράζει κανείς και η τράπεζα οδηγείται σε εκκαθάριση – resolution και προφανώς όλοι οι εργαζόμενοι απολύονται.
Και στις δύο υπαρκτές λύσεις όλοι οι εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους.
Γιατί σε 23 μήνες χάθηκαν 95 εκατ κεφάλαια;
Πριν την αναλάβει την τράπεζα η Atlas Capital του Bob Diamond η Credicom όπως ονομαζόταν τότε είχε 35 εκατ κεφάλαια και 20 εκατ αναβαλλόμενο φόρο.
Η Atlas Capital επένδυσε 16,8 εκατ που με λοιπά έξοδα έφθασαν τα 19,8 εκατ οπότε μπορεί να ειπωθεί ότι επένδυσε 20 εκατ για να αγοράσει μια τραπεζική άδεια που είχε κεφάλαιο σε μετρητά 35 εκατ.
Για την Atlas ήταν ένα καλό deal.
Ακολούθησαν δύο αυξήσεις κεφαλαίου μια 20 εκατ και η άλλη 50 εκατ ευρώ.
Η Atlas Capital επένδυσε 90 εκατ ευρώ στην Praxia Bank και θα μείνουν τελικώς 10-15 εκατ ευρώ υπό όρους.
Γιατί απέτυχε το πείραμα της Praxia Bank;
Ο βασικός υπαίτιος ήταν η Atlas Capital που δεν είχε σχέδιο, στρατηγική ανάπτυξης και όπως και στην Κεντρική Αφρική έτσι και στην Ελλάδα έχασε πολλά εκατομμύρια.
Η Atlas Capital έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
Ο Diamond ο επικεφαλής της Atlas ούτε κατάλαβε την ελληνική πραγματικότητα, ούτε ορθολογική διαχείριση είχε στο διοικητικό συμβούλιο.
Το να κατηγορεί ως σπάταλη την Αναστασία Σακελλαρίου την διευθύνουσα σύμβουλο είναι εύκολη κριτική.
Ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο ο Diamond ναι ή όχι;
Είχε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο ή όχι;
Δεν μπορεί να την χαρακτηρίζει σπάταλη την Σακελλαρίου αφού είχε τον πλήρη έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και ενέκρινε όλες τις αποφάσεις.
Το επιχείρημα της Atlas ότι ήταν σπάταλη η Σακελλαρίου είναι ακριβές;
Η Praxia δαπανούσε 4 εκατ τον μήνα σε μισθούς και άλλα έξοδα όταν μια μικρή τράπεζα δεν μπορεί να έχει έξοδα πάνω από 10 εκατ τον χρόνο.
Η Σακελλαρίου είχε το άγχος να πετύχει και να φέρει γρήγορα αποτελέσματα, να αποδείξει ότι μπορούσε να πρωτοτυπήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, να αποδείξει ότι μπορούσε να υλοποιήσει το όραμα της.
Όμως ο συνδυασμός ενός μετόχου που άδειασε την τράπεζα και της διοίκησης που δεν κατανόησε ότι πρέπει να ξεκινήσει επιθετικές περικοπές οδήγησαν την Praxia Bank σε οικονομικό αδιέξοδο.  
Απαιτείται αυτοκριτική από την Atlas Capital αλλά απαιτείται αυτοκριτική και από την διοίκηση της Praxia Bank.
Υπάρχει και τρίτος υπαίτιος η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε stress tests και πέρασε όλες τις μικρές τράπεζες, τι αξιολογήσεις κάνει η ΤτΕ;
Κανείς δεν είδε το πρόβλημα με τον μέτοχο και την γρήγορη δαπάνη των κεφαλαίων, κανείς εκεί στην ΤτΕ δεν πήρε χαμπάρι τι συμβαίνει;
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι η λύση της Viva είναι στην κυριολεξία έωλη αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Η επόμενη εναλλακτική είναι resolution δηλαδή χρεοκοπία – πτώχευση.
Εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να αποζημιωθούν η χρεοκοπία είναι προτιμότερη άπαξ και οι καταθέσεις από την γερμανική πλατφόρμα τα 130 εκατ είναι εξασφαλισμένες.
Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε και χρυσά αλεξίπτωτα.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης