Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Γεωπολιτική αβεβαιότητα και αφαίμαξη ρευστότητας στο ΧΑ

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Γεωπολιτική αβεβαιότητα και αφαίμαξη ρευστότητας στο ΧΑ
Με χαμηλές συναλλαγές οι πωλητές καθοδήγησαν το Γ.Δ. προς την περιοχή των 860 μονάδων όπου επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει η ισχυρή στήριξη
Οι προσδοκίες για εδραίωση της παραμονής του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες διαψεύδονται κατά το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Η αφαίμαξη ρευστότητας λόγω των μεγάλων ομολογιακών και μετοχικών εκδόσεων που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Briq) ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η παραδοσιακή αποχή των διαχειριστών τον τελευταίο μήνα του έτους αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια στην Α. Μεσόγειο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνθηκών συναλλακτικής υποτονικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η επενδυτική ψυχολογία  επιδεινώνεται οδηγώντας τους διαχειριστές σε περαιτέρω απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνων.
Ενόσω μάλιστα η ειδησεογραφία δεν τροφοδοτείται από θετικές εξελίξεις, αγνοώντας έτσι επιδεικτικά την επίδοση- έκπληξη του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+2,3%) λόγω του αυξημένου τουρισμού.
Έτσι, με χαμηλές συναλλαγές οι πωλητές καθοδήγησαν το Γ.Δ. προς την περιοχή των 860 μονάδων όπου επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει η ισχυρή στήριξη.
Με την κατάθεση του σχεδίου για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, σχέδιο Ηρακλής, που κατατίθεται άμεσα να αποτελεί το δυνητικό καταλύτη για την κινητοποίηση του στρατοπέδου των αγοραστών, ώστε μέσω των συστημικών τραπεζών και με τη συμμετοχή επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων να επιδιωχθεί η επάνοδος του Γ.Δ. στην περιοχή των 900 μονάδων.
Με τη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ύψους 650 εκ. ευρώ ΑΜΚ της Lamda Development την προσεχή Παρασκευή να μεταφέρει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για την άμεση δρομολόγηση του έργου στο Ελληνικό και επομένως για την αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα πυκνές.
Το κατηγορητήριο σε βάρος του Προέδρου Trump αναμένεται να οδηγήσει τον Πρόεδρο στη διαδικασία  παραπομπής του  για  δίκη από τα νομοθετικά σώματα.  
Η Fed καλείται να αποφασίσει για τα παρεμβατικά της επιτόκια με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας να μην συνηγορούν σε περαιτέρω υποχώρησή τους, αντίθετα δηλαδή με την επιθυμία του Προέδρου που συνδέει το δολάριο με την διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Κίνα.
Στη Βρετανία, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την ψήφο των Βρετανών στις εκλογές της Πέμπτης, όταν μάλιστα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι μάλλον κατώτεροι σε σχέση με την σοβαρότητα των  περιστάσεων, κατά την επισήμανση του Economist.
Ενόψει των παραπάνω, οι αβεβαιότητες είναι αυξημένες, στοιχείο που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, την παγκοσμιοποίηση και τις προοπτικές των εταιρικών μεγεθών.
Δεδομένα τα οποία δύσκολα θα οδηγήσουν τους διαχειριστές σε αναθεώρηση των συντηρητικών στρατηγικών που οι περισσότεροι έχουν χαράξει, συνεχίζοντας να διατηρούν υψηλά ρευστά  διαθέσιμα παρά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ομολογιακών εκδόσεων.
Τα φοβικά σύνδρομα φαίνεται ότι συντηρούν την αυξημένη αποστροφή προς επενδυτικούς κινδύνους, αγνοώντας έτσι τις ιδιαίτερα ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις που διαφαίνεται ότι θα προσφέρουν τους επόμενους μήνες τα  ελληνικά blue chips…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης