Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τον θετικό απολογισμό του πενταμήνου περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2020

Με τον θετικό απολογισμό του πενταμήνου περνάει η κυβέρνηση από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2020
Ο προϋπολογισμός του 2020 όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν
Τον πρώτο προϋπολογισμό της ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη - η συζήτηση του οποίου ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο στην ολομέλεια της Βουλής - θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε στο μέλλον.
Ο προϋπολογισμός του 2020 όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν και είναι ο πρώτος, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει   πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ.
«Κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης.
Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός προβλέπει σημαντική αύξηση  του Α.Ε.Π., από  το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020.
Οδηγεί έτσι, όπως πρόσθεσε, το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ.
Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δις ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.
Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για να κάνει η κυβέρνηση έναν απολογισμό του πρώτου πενταμήνου της διακυβέρνησής της.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα.
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική Άμυνα.
Σε αυτές περικλείονται η συζήτηση και ψηφοφορία του διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μεταξύ άλλων, με το εν λόγω νομοσχέδιο:

- Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.
- Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.
- Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.
- Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
- Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

Στο μεταξύ, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Ενώ μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής».
Στόχος του σχεδίου είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου τριάντα δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, όπως προσθέτουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα συμβάλει, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων.
Επιπροσθέτως, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας, ενώ τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ταυτοχρόνως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την Παρασκευή επίσης, θα ψηφιστεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά πρωτίστως την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης