Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γενναία επιστροφή κεφαλαίου από τα Αττικά Πολυκαταστήματα... και τα 30 εκατ στις τράπεζες

Γενναία επιστροφή κεφαλαίου από τα Αττικά Πολυκαταστήματα... και τα 30 εκατ στις τράπεζες
Πριν τον εταιρικό μετασχηματισμό οι νυν μέτοχοι θα εισπράξουν ένα υψηλό ποσό - Πως θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή τι θα γίνει με το 25% των τραπεζών
Γενναία επιστροφή κεφαλαίου θα λάβουν οι μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα, πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας εταιρικού μετασχηματισμού, η οποία θα συνοδεύσει την είσοδο νέων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα προβλέπει τη διανομή γαλαντόμου επιστροφής η οποία χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα και τη σύναψη δανεισμού, επιβραβεύοντας τους μετόχους, που στήριξαν το εγχείρημα.
Στο τέλος του 2018 τα ταμειακά διαθέσιμα της Αττικά Πολυκαταστήματα ανερχόταν σε 34,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διέθετε εμπορικό χαρτοφυλάκιο αξίας 17,5 εκατ. ευρώ (μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α, Α/Κ εξωτερικού).
Επιπρόσθετα, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια σύναψης δανεισμού καθώς στις αρχές του 2019 η εταιρεία είχε δάνεια μόλις 2,8 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι σαφές αν προηγηθεί της επιστροφής κεφαλαίου η αγορά από τις τράπεζες του υπόλοιπου 25% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα, που κατέχουν μετά την κατάπτωση των εγγυήσεων της Folli Follie.
Όπως και να ναι, προϋπολογίζεται ότι στις τράπεζες θα δοθεί ένα ποσό κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, είτε μέσω αγοράς από την εταιρεία του 25%, είτε μέσω συνδυασμού είσπραξης επιστροφής και εν συνεχεία αγοράς του 25%.
Μέρος του 25% που προβλέπεται να αγοραστεί από τις τράπεζες θα διατεθεί σε εταιρείες συμφερόντων Βασιλάκη και Αχ. Κωνσταντακόπουλου, ενώ το υπόλοιπο θα ακυρωθεί.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η ακύρωση των 1.105.023 υφιστάμενων ιδίων μετοχών, τις οποίες απέκτησε η Αττικά Πολυκαταστήματα, προς 10,98 ευρώ ανά μετοχή, στον αναγκαστικό πλειστηριασμό, που διενήργησαν οι τράπεζες πριν ένα χρόνο.
Μετά την επιστροφή κεφαλαίου οι μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα ( Κ. Λαμπρόπουλος, Α. Σγουμπόπουλος και Κ. Τσουβελεκάκης, Βασιλάκης και Αχ. Κωνσταντακόπουλος) θα εισφέρουν τις μετοχές τους σε μια νέα εταιρεία, που θα μετεξελιχθεί σε Holding του ομίλου, μέσω αύξησης κεφαλαίου η οποία θα καλυφθεί με εισφορά εις είδος.  
Σχεδόν ταυτόχρονα, η Holding θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και μερική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο, το σχήμα που συγκροτήθηκε, με πρωτοβουλία της Virtus Partners, και στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ. Αθ. Λασκαρίδης, Γ. Σαραντίτης, Π. Τσάκος και το Ίδρυμα Ωνάση.
Με τα νέα κεφάλαια και σύναψη δανεισμού η Holding θα προχωρήσει στην υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος, που θα περιλαμβάνει ανάπτυξη πολυκαταστήματος στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που προβλέπεται να αναγερθούν στο Ελληνικό.
Ήδη ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του πολυκαταστήματός της Αττικά Πολυκαταστήματα στο City Link.
Το 5ετές πλάνο προβλέπει ενοικίαση πρόσθετων 4.000 τ.μ. στο City Link ( ο χώρος θα απελευθερωθεί από την Πειραιώς). Πέρσι, η Αττικά Πολυκαταστήματα συμμετείχε με 49% στην ίδρυση της Retail Vision United Distribution A.E, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο ειδών ένδυσης, ενώ διαθέτει, ήδη, την Cosmobrands A.E. η οποία διαθέτει αντιπροσωπείες και το e shop “attica beauty”.
Η Αττικά Πολυκαταστήματα συστάθηκε το 2004 από ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών του κλάδου της ένδυσης και των πολυκαταστημάτων μόδας.
Το κεντρικό της κατάστημα στο City Link εκτείνεται σε 25 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, σε 8 επίπεδα, ενώ αναμένεται να προστεθούν άλλα 4.000 τ.μ στα οποία θα αναπτυχθούν καταστήματα ειδών πολυτελείας.
Το 2018 σημείωσε πωλήσεις, ύψους 181,31 εκατ. ευρώ έναντι 178,84 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (+1,38%),  με τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων να ανέρχονται στα 19 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 12,2 εκατ. ευρώ.
Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 33%, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους στο 10,5%, ενώ του καθαρού κέρδους στο 4,57%.
Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 14 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης