Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Τον Οκτώβριο η παγκόσμια οικονομία πέρασε από τη συρρίκνωση, στην φάση ανάκαμψης

Saxo Bank: Τον Οκτώβριο η παγκόσμια οικονομία πέρασε από τη συρρίκνωση, στην φάση ανάκαμψης
Από το 1973, αυτή η φάση από τη συρρίκνωση στην ανάκαμψη αποδεικνυόταν καλύτερη για τις αποδόσεις των μετοχών σε σχέση με αυτές των ομολόγων
Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με τους παγκόσμιους δείκτες υποδεικνύουν, ότι ο Οκτώβριος ήταν η κρίσιμη καμπή που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία από τη συρρίκνωση στην φάση ανάκαμψης.
Από το 1973, αυτή η φάση ήταν η καλύτερη για τις αποδόσεις των μετοχών σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων, όπως επισημαίνει ο Peter Garnry κορυφαίος οικονομολόγος της Saxo Bank.
Στους παρακάτω πίνακες φαίνεται αυτή η μετάβαση, καθώς και ποιες χώρες και βιομηχανίες τα έχουν καταφέρει καλύτερα σε αυτή τη φάση.
Σήμερα Τρίτη10 Δεκεμβρίου, ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε στοιχεία για τους κορυφαίους δείκτες του, υποδεικνύοντας αυτό ακριβώς, ότι η παγκόσμια οικονομία πραγματοποίησε μια κρίσιμη στροφή τον Οκτώβριο κινούμενη από τη φάση της συρρίκνωσης στη φάση της ανάκαμψης.
Η αβεβαιότητα εξακολουθεί βέβαια να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, οπότε τους επόμενους μήνες αναμενόμενες θα είναι και οι προσαρμογές στην παγκόσμια οικονομία οι οποίες μάλλον αναμένεται να την εξαλείψουν.


https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/turning%20point%201.png?itok=KJAEcV80


Όπως επισημαίνεται στο δελτίου τύπου του ΟΟΣΑ:
«Σταθερός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο σύνολο της Ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων, της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και στην Ιαπωνία και τον Καναδά.
Σημάδια σταθεροποίησης της δυναμικής ανάπτυξης εμφανίζονται τώρα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τα μεγάλα περιθώρια σφάλματος που παραμένουν λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας του Brexit.
Μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, σταθερή παραμένει η αξιολόγηση για τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Κίνα (για τον βιομηχανικό τομέα).
Από την άλλη πλευρά, η CLI για την Ινδία εξακολουθεί να δείχνει μια χαλάρωση της δυναμικής της ανάπτυξής της.» (Παρίσι, 9 Δεκεμβρίου 2019)
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο Οκτώβριος ήταν ένα σημείο καμπής, όλοι οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η δυναμική της ανάπτυξης σταθεροποιείται σε όλες τις βασικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Προς το παρόν φαίνεται ότι η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών έχει σταματήσει την αιμορραγία.
Σημαντική ήταν και η συμβολή των πακέτων δημοσιονομικής στήριξης που ανακοίνωσαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Με την Ευρώπη να προγραμματίζει μεγάλες πράσινες επενδύσεις για το 2020, μπορούμε να πούμε ότι η δημοσιονομική στήριξη κάλλιστα θα ωθούσε περαιτέρω τη δυναμική της ανάπτυξης το 2020.
Εάν αυτό συμβεί, τότε τα περιθώρια επανεκλογής του Donald Trump θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και επιθυμίες του.



Επίσης, αν όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κρίσιμη καμπή όντως συνέβη τον Οκτώβριο, τότε μπαίνουμε στην πιο ικανοποιητική περίοδο για τους επενδυτές μετοχών, σε σχέση με τα ομόλογα.
Η μέση υπεραπόδοση των μετοχών έναντι των ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ ήταν 9,4% για κάθε φάση ανάκαμψης.
Ιστορικά, πάρατηρείται ότι οι αγορές μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις είναι το Χονγκ Κονγκ, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και Αυστραλία.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένης της φιλοκυκλικότητας αυτών των αγορών.
Μια άλλη θετική πτυχή αυτών των αγορών είναι ότι οι αποτιμήσεις τους είναι χαμηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο.




www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης