Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν αρκεί ένα πυροτέχνημα για να γυρίσουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα

tags :
Δεν αρκεί ένα πυροτέχνημα για να γυρίσουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα
Η εργασιακή αποκατάσταση δεν αποτέλεσε το μοναδικό κίνητρο για τη μετανάστευση
Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το πιλοτικό πρόγραμμα Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τη δεκαετία της κρίσης, ωστόσο ήδη η τακτική που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας προκαλεί μια σειρά από εύλογα ερωτήματα.
Καταρχάς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην επιδοματική πολιτική, επιχειρεί μέσω ενός καθαρά επιδοματικού μέτρου να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που πλήττει την ελληνική κοινωνία, το λεγόμενο brain drain.
Αρκεί όμως ένα τέτοιου τύπου «πυροτέχνημα» για να πείσει τους 500 χιλ. νέους να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα;
Οι νέοι επιστήμονες χρειάζονται όραμα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χρειάζονται ένα σύγχρονο κράτος που θα πατάξει το τέρας της γραφειοκρατίας, χρειάζονται πάνω από όλα διαφάνεια, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες.

Γιατί έφυγαν 500 χιλ. νέοι και πώς θα πειστούν να επιστρέψουν

Το κρίσιμο στοιχείο που φαίνεται να αγνοεί η τωρινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, είναι ακριβώς αυτό.
Η εργασιακή αποκατάσταση δεν αποτέλεσε το μοναδικό κίνητρο για τη μετανάστευση.
Οι νέοι επιστήμονες με υψηλά προσόντα εγκατέλειψαν την Ελλάδα γιατί απαύδησαν από τις στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν διαχρονικά το ελληνικό κράτος και κορυφώθηκαν την περίοδο της κρίσης.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, την οποία δημοσίευσαν πρόσφατα Τα Νέα, είναι αποκαλυπτική, όπως αναφέραμε σε άρθρο για το κομματικό κράτος, με αφορμή τον διορισμό των διοικήσεων στα νοσοκομεία.  
Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, «η μετανάστευση βιώθηκε και ως μορφή χειραφέτησης και κοινωνικής κριτικής απέναντι στην ανισότητα και τη διάβρωση των θεσμών πέρα και πάνω από τη σαφή ύπαρξη και οικονομικών κινήτρων».
Αυτό λοιπόν που «έδιωξε» τους νέους με υψηλά προσόντα, δεν ήταν μόνο η ανεργία ή οι χαμηλοί μισθοί, αλλά το κομματικό κράτος, η γραφειοκρατία, οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

Όταν λείπουν τα αυτονόητα

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται ακόμη και οι προτάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) να υποστηρίζει ότι για να ανατραπεί η εικόνα και το brain drain να μετατραπεί σε brain gain απαιτείται μια σειρά δομικών παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ σε πρόσφατη ανάλυσή του έκανε λόγο για στοχευμένες πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη κλάδων υψηλής εξειδίκευσης,  μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της παραγωγικής εργασίας, δημιουργία ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος με σύγχρονα συστήματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και …άκουσον άκουσον επαγγελματικό προσανατολισμό!
Μιλάμε λοιπόν για μια χώρα που αδυνατεί να προσφέρει ακόμη και το αυτονόητο, όπως είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία.
Ποιό είναι λοιπόν το κίνητρο και το όραμα για να επιστρέψει ένας επιστήμονας υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος - γενναίας η αλήθεια είναι - επιδότησης για δύο χρόνια;
Το οποίο πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από τα στοιχεία που προαναφέραμε και δεν προσφέρει προοπτικές εξέλιξης, ειδικά αν ο νέος εργάζεται ήδη σε μια αντίστοιχη ή και καλύτερη θέση στο εξωτερικό;
Τέλος, τίθεται το μείζον ζήτημα της άνισης μεταχείρισης για τους επιστήμονες με αντίστοιχα προσόντα που έμειναν τελικά στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα επιδότησης, είτε ως άνεργοι είτε ως εργαζόμενοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης