Τελευταία Νέα
Οικονομία

Scholz: Κατέθεσε νομοσχέδιο ενιαίου φόρου επί της αγοράς μετοχών σε Γερμανία, Ελλάδα κι άλλες 8 χώρες

Scholz: Κατέθεσε νομοσχέδιο ενιαίου φόρου επί της αγοράς μετοχών σε Γερμανία, Ελλάδα κι άλλες 8 χώρες
Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενιαία φορολόγηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε 10 χώρες - Από το 2021, η αγορά μετοχών μεγάλων εταιρειών θα επιβαρύνεται με φόρο ύψους 0,2%
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, νομοσχέδιο για την καθιέρωση ενός εμιαίου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες -πέραν της Γερμανίας, σε Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Μετά από διαβουλεύεσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις 9 χρόνων ετών - αρχικά στο πλαίσιο της ΕΕ -, οι υπουργοί Οικονομικών αυτών των χωρών είχαν αναθέσει τον Οκτώβριο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τη σύνταξη του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου.
Το σχέδιο Scholz προβλέπει ότι ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που αγοράζουν μετοχές μεγάλων εταιρειών θα πληρώνουν στο μέλλον φόρο ύψους 0,2% της αξίας των μετοχών. Ο φόρος θα αφορά μόνο μετοχές εταιρειών που εδρεύουν στο εσωτερικό μιας χώρας και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Στη Γερμανία, περισσότερες από 145 επιχειρήσεις πληρούν αυτό το κριτήριο και περίπου 350 στις υπόλοιπες εννέα χώρες.
Το σχέδιο Scholz πρόκειται να υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ στις δέκα χώρες το 2021. Ο Olaf Scholz αναμένει ότι στη Γερμανία τα έσοδα από τον σχετικό φόρο θα ανέλθουν τον πρώτο χρόνο στο 1,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό πρόκειται να διατεθεί σε μεγάλο βαθμό για τη χρηματοδότηση της «βασικής σύνταξης», που επίσης θα τεθεί σε ισχύ το 2021.
Ο νέος φόρος για την αγορά μετοχών θεωρείται ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης φορολόγησης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης