Διεθνή

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Εν αναμονή εξελίξεων στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,10% ο Dow Jones

tags :
Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street - Εν αναμονή εξελίξεων στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,10% ο Dow Jones
Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας και παραπομπή Trump μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών
Οριακές διακυμάνσεις για τις αμερικανικές μετοχές στη σημερινή (10/12/2019) συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται τόσο στις εξελίξεις αναφορικά με την παραπομπή του Donald Trump όσο και στις ειδήσεις που καταφθάνουν από το μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας.
Image
Πτώση -0,1% για τον Dow Jones στις 27.882 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -0,11% στις 3.132 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -0,07% χαμηλότερα στο επίπεδο των 8.616 μονάδων.
Στο εμπορικό μέτωπο προς αναβολή των δασμών που έχουν προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου 2019, προσανατολίζονται οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Προς το παρόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όσο περνάει ο καιρός.
Επίσης, επεσήμανε ότι η συμφωνία για τη «Φάση 1» θα αφήσει τα πιο δύσκολα ζητήματα για αργότερα και θα περιλαμβάνει κυρίως θέματα για τη γεωργία και το εμπόριο.
Τέλος, όσον αφορά τους δασμούς της 15ης Δεκεμβρίου, ο Ross τόνισε είναι πιο σημαντικό να κλείσει μια εμπορική σύμφωνα προς όφελος των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της δικαιοσύνης κατηγορούν οι Δημοκρατικοί τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Jerrold Nadler, ενώ συμπλήρωσε «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι κανένας, ούτε ακόμα και ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα. Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσει την παραπομπή του ρεπουμπλικανού προέδρου, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο.
Ο Trump θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.
Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθεί γύρω του.
Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Nadler, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο περαιτέρω άνοδο κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (10/12) στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB), καθώς οι επενδύσεις και η στελέχωση των επιχειρήσεων συνεχίστηκε για έναν ακόμα μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης αισιοδοξίας της NFIB διαμορφώθηκε στις 104,7 μονάδες, έναντι 102,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 103 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων υποχώρησε στις 72 μονάδες, έναντι 78 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.
Συνολικά, επτά από τους δέκα υποδείκτες ενισχύθηκαν σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, με τον υποδείκτη που αφορά τη βελτίωση των κερδών να ενισχύεται κατά 10 μονάδες.
«Οι επιχειρήσεις προχωρούν δυναμικά τα σχέδιά τους, αποδεικνύοντας πως όταν τους δίνεται ανακούφιση από την κυβέρνηση, επενδύουν, στελεχώνουν και αυξάνουν τους μισθούς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, William Dunkelberg, αναφερόμενος στο υποστηρικτικό φορολογικό και κανονιστικό περιβάλλον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαίκές αγορές

Πιέσεις δέχθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στην αναβολή της επιβολής των δασμών που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,29% στις 405,22 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως -1%.
Image
Ο γερμανικός DAX, που επηρεάζεται εύκολα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, είχε απώλειες -0,26% στις 13.070 μονάδες, από πτώση 1,5% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Image
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε -0,30% στις 7.212 μονάδες.
Image
Ο CAC 40 στο Παρίσι είχε κέρδη +0,18% στις 5.848 μονάδες.
Image
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,72% στις 23.122 μονάδες.
Image
O ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,3% στις 9.3270 μονάδες.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, περαιτέρω άνοδο κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) που αφορά τη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (10/12) ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αφορά τη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 10,7 μονάδες, έναντι -2,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 0,3 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε άνοδο στις -19,9 μονάδες, έναντι -24,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις -22 μονάδες.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίαση της Fed, κατά την οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Fed προχώρησε σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, προκειμένου να αντισταθμίσει τους πιθανούς κινδύνους από την εμπορική διαμάχη της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.
Την Πέμπτη (12/12) θα πραγματοποιηθεί επίσης και η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2019, με τους αναλυτές να εκτιμούν επίσης ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή, στην επίσημη πρώτη της νέας προέδου Christine Lagarde.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν αναμονή Fed

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (10/12) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις συνεδριάσεις τόσο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξεως του -0,09% στις 23.410,19 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,34% στις 6.706,90 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,45% στις 2.098 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 6.186,16 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,12% στις 26.463,75 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -0,28% στις 11.627,84 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,10% στις 2.917,32 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,40% και τις 9.915,87 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης