Κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της εβδομάδας - Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις σε Fed, ΕΚΤ, Bρετανία και εμπόριο

Κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της εβδομάδας - Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις σε Fed, ΕΚΤ, Bρετανία και εμπόριο
Σημαντικά πολιτικά και οικονομικά γεγονότα διεθνώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
(upd) Μια σειρά από σημαντικά πολιτικά και οικονομικά γεγονότα στη διεθνή επικαιρότητα αναμένεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μεταξύ των οποίων οι συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ, οι εκλογές στη Βρετανία και η εκπνοή της προθεσμίας που απειλεί να επιδεινώσει την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.
Οι εξελίξεις της εβδομάδας επηρεάζουν ήδη τις αγορές διεθνώς, καθώς αναμένεται να σκιαγραφήσουν τη συνέχεια σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο.

Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική από Fed και ΕΚΤ

Αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίαση της Fed, κατά την οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στα σχόλια του Jerome Powell για τα repos.
Σημειώνεται ότι η Fed προχώρησε σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, προκειμένου να αντισταθμίσει τους πιθανούς κινδύνους από την εμπορική διαμάχη της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.
Την Πέμπτη (12/12) θα πραγματοποιηθεί επίσης και η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2019, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή, στην επίσημη πρώτη της νέας προέδρου Christine Lagarde.
την πρώτη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει η Lagarde ως πρόεδρος της ΕΚΤ, οι αναλυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τα λεγόμενά της.
Ως επικεφαλής του ΔΝΤ η Lagarde είχε αποκτήσει φήμη για τις επικοινωνιακές της ικανότητες αλλά και την πολιτική χροιά στις τοποθετήσεις της.
Ωστόσο επικρατεί ανησυχία ότι θα υπολείπεται σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την Capital Economics.
Οι αναλυτές θα αναζητήσουν επίσης σημάδια για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ, καθώς το Δ.Σ. εμφανίστηκε διχασμένο ως προς την ανάγκη επανεκκίνησης του QE.

Στον Λευκό Οίκο ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergei Lavrov – Συναντήσεις με Trump, Pompeo

Κρίσιμες είναι οι διπλωματικές επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας, με φόντο τη συμφωνία Putin - Zelensky για εκεχειρεία στην Ουκρανία.Στον Λευκό Οίκο θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 10/12 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Στη συνάντηση παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια των επαφών του Lavrov θα εξεταστεί «η κατάσταση της διμερούς σχέσης», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Η συνάντηση έρχεται μετά τη χθεσινή τετραμερή σύνοδο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία στο Παρίσι και την πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin με τον ομόλογό του της Ουκρανίας V.Zelensky.
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς και να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου.
Στη σύνοδο το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.

Βρετανικές εκλογές (12 Δεκεμβρίου 2019): Τα σενάρια και το Brexit

Με αρκετή άνεση αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019 το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία, υπό τον Boris Johnson, βάσει των δημοσκοπήσεων, με τη συγκεντρωτική έρευνα του Politico να τοποθετεί τη διαφορά με το δεύτερο Εργατικό Κόμμα στο 10%.
Παρά, όμως, αυτήν την άνεση τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη ημέρα για τον Boris Johnson, καθώς τα προβλήματα κυρίως αναφορικά με το Brexit παραμένουν, ενώ η νέα σύνθεση του βρετανικού κοινοβουλίου θα καθορίσει κατά πόσο δεν  θα επαναληφθούν τα ίδια επεισόδια με αυτά που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές.

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Νίκη του Boris Johnson: O πρωθυπουργός της Βρετανίας προκήρυξε τις εκλογές μετά τις διαφωνίες στο Συντηρητικό Κόμμα και τους Ιρλανδούς συμμάχους για το Brexit.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Τόρις καταγράφουν σημαντικό προβάδισμα εν όψει των εκλογών, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα του επιτρέψει να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2019.
Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί μετά το δημοψήφισμα του 2016, ωστόσο δεν θα σημάνει και το τέλος της ιστορίας, σημειώνει το Euractiv.
Σε πρώτη φάση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας,  καθώς θα μεσολαβήσει μία μεταβατική περίοδος.
Η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 να προχωρήσει σε μια σειρά από συμφωνίες προκειμένου να αντικαταστήσει τις δεκάδες υπάρχουσες με τους οικονομικούς και εμπορικούς της εταίρους.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και ότι πρέπει να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου,  κάτι το οποίο αρνείται ο Boris Johnson.
«Μετέωρο» κοινοβούλιο: Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης (Hung Parliament).
Μολονότι οι Εργατικοί εμφανίζονται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται να στερήσουν την αυτοδυναμία από το Συντηρητικό Κόμμα.
Η προκάτοχός του Johnson, Τheresa May, η οποία είχε επίσης προκηρύξει εκλογές το 2017 για να εδραιώσει τη νομιμότητά της, ήταν επίσης πρώτη στις δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.
Τελικά δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα της στην κρίση.
Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναζητήσουν συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα, αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένων των διαφωνιών για το Brexit.
Με ένα Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου η υπόσχεση να ματαιώσει πλήρως το Brexit προκαλεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περιορισμένο ενθουσιασμό, η ψήφος υπέρ των Εργατικών μπορεί να φανεί σε πολλούς ως η μόνη που θα επέτρεπε να εμποδισθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το AFP, Το στρατόπεδο του «leave», είναι στοιχισμένο πίσω από τον Johnson, ο οποίος δέχθηκε χθες την προσχώρηση τεσσάρων ευρωβουλευτών του κόμματος του Brexit του ευρωφοβικού Νigel Farage, οι οποίοι βλέπουν την υπερψήφιση των Συντηρητικών ως τον μοναδικό τρόπο για να αποτραπεί η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά το γεγονός ότι υστερεί στις δημοσκοπήσεις, ο Corbyn εξακολουθεί να έχει ελπίδες.
Αν οι Συντηρητικοί αποτύχουν να κερδίσουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης των Εργατικών θα μπορούσε να πάρει τα κλειδιά του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ χάρη σε μια συμμαχία με το SNP, το κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας και αντιτίθεται κατηγορηματικά στο Brexit.
Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit: Το τρίτο σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο αποτελεί δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών Jeremy Corbyn.
Οι Εργατικοί έχουν δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξε ο Johnson και να διενεργήσουν νέο δημοψήφισμα και να τη θέσουν σε δημοψήφισμα, σε ορίζοντα 6 μηνών, από την ανάληψη της εξουσίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί παραμένουν διχασμένοι για το Brexit, αν και οριακά η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της παραμονής.

ΗΠΑ: Προς αναβολή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15/12

Προς αναβολή των δασμών που έχουν προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου 2019, προσανατολίζονται οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Προς το παρόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όσο περνάει ο καιρός.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συμφωνία για τη «Φάση 1» θα αφήσει τα πιο δύσκολα ζητήματα για αργότερα και θα περιλαμβάνει κυρίως θέματα για τη γεωργία και το εμπόριο.
Τέλος, όσον αφορά τους δασμούς της 15ης Δεκεμβρίου, ο Ross τόνισε είναι πιο σημαντικό να κλείσει μια εμπορική σύμφωνα προς όφελος των ΗΠΑ.
Χθες Δευτέρα, η Κίνα έδωσε εντολή να αντικατασταθούν με κινεζικά προϊόντα όλοι οι ξένοι υπολογιστές και το ξένο λογισμικό στα κυβερνητικά γραφεία και στους δημόσιους οργανισμούς της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία.
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή δημοσίως κυβερνητική εντολή με συγκεκριμένη στόχευση, που δίνεται σχετικά με τις κρατικές προμήθειες, προκειμένου αυτές να στραφούν σε εγχώριους προμηθευτές.
Η νέα πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής απεξάρτησης της Κίνας ολοένα περισσότερο από τις ξένες τεχνολογίες.
Η απόφαση, σύμφωνα με τους «Financial Times», πιθανώς θα πλήξει τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας όπως οι HP, Dell και Microsoft, που έχουν κάνει μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα.
Έρχεται ως απάντηση στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών έχει σταδιακά αποκτήσει και χαρακτηριστικά «ψυχρού πολέμου» στο πεδίο της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS