Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αθήνα ο Σέρβος πρόεδρος Al. Vucic – Παυλόπουλος: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας

tags :
Στην Αθήνα ο Σέρβος πρόεδρος Al. Vucic – Παυλόπουλος: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
Ο πρόεδρος της Σερβίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του κ.Παυλόπουλου
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 10/12 ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Αφού κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη όπου τον υποδέχθηκε στο μνημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος, ο Vucic μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον κ.Παυλόπουλο.
Κατά την υποδοχή του Vucic, ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η επίσκεψη του θα ενισχύσει τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών.
«Η συνεργασία μας εκτείνεται πλέον σε πολλούς τομείς, οικονομικούς και άλλους.
Τα ζητήματα της συνεργασίας αυτής θα τα συζητήσετε με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς.
Στο πλαίσιο της συνάντησής μας μένω μόνο στην διαπίστωση, ότι έχουμε ήδη θεσμοθετημένα πολύ αποτελεσματικά «εργαλεία» προς την κατεύθυνση εμπέδωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας -που θα συνεδριάσει αύριο για τρίτη φορά - και η Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο ΠτΔ είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει σταθερά και έμπρακτα.
«Η Ελλάδα είναι αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού νοτιοανατολικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αφήνει πίσω του τα Βαλκάνια των πολέμων, των διχασμών και των αντιπαραθέσεων και τα Κράτη του συνεργάζονται αρμονικώς για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τα Κράτη εκείνα της περιοχής μας, που δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιταχύνουν την ευόδωση της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής, υπό τους εξής, αυτονόητους, όρους: Πρώτον, την εκ μέρους τους πλήρη, δίχως εξαιρέσεις και εκπτώσεις, προσαρμογή σε όλες τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Και, δεύτερον, την προηγούμενη οριστική επίλυση των κάθε είδους διαφορών τους με άλλα Κράτη, δοθέντος ότι, ως εκ της φύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή και αποδεκτή η μεταφορά των προβλημάτων αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας» ανέφερε ο κ.Παυλόπουλος.

Παρέμβαση για Τουρκία

Στην τοποθέτηση του ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
«Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της είναι:
1. Πρώτον, η συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία.
2. Δεύτερον, η στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Και, τρίτον, και κατ’ εξοχήν, η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα Μνημόνιο αυτής της μορφής.
Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα.
«Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τούτο σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας - και όχι συνομοσπονδίας - με πλήρη σεβασμό της κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
Και εδώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την διαχρονική συμπαράσταση της Σερβίας στην επίλυση του Κυπριακού υπό τους ως άνω δίκαιους όρους» είπε ο κ.Παυλόπουλος.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 12.30, ο Vucic θα μεταβεί στο Δημαρχείο Αθηνών όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και θα του απονεμηθεί  το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.
Στις 20.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα παραθέσει Επίσημο Δείπνο προς τιμήν του Σέρβου ομολόγου του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης