Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιδότηση επιχειρήσεων με 2.100 ευρώ μηνιαίως για την επιστροφή των μεγάλων μυαλών στην Ελλάδα

tags :
Επιδότηση επιχειρήσεων με 2.100 ευρώ μηνιαίως για την επιστροφή των μεγάλων μυαλών στην Ελλάδα
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επιστροφή των μεγάλων μυαλών στην Ελλάδα 
Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επιστροφή των μεγάλων μυαλών που έχουν στα χρόνια τις κρίσης μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό, θέτει σε εφαρμογή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με επιδότηση της θέσης για πρόσληψη ατόμων υψηλής εξειδίκευσης του 70% των αμοιβών (2.100 ευρώ) και «πάτωμα» μισθών τα 3.000 ευρώ.
Το φιλόδοξο σχέδιο έχει την επωνυμία «REBRAIN GREECE», δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων υπό τον Κωνσταντίνο Αγραπιδά, με την συνδρομή αξιόλογων στελεχών από δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.
Στο 1ο συνέδριο του REBRAIN GREECE, το οποίο χαιρέτησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναλύθηκαν με λεπτομέρεια οι διαστάσεις του σύγχρονου κοινωνικού φαινομένου του Βrain Drain, η μεγάλη πρόκληση για την χώρα της επιστροφής των νέων πτυχιούχων στην ελληνική αγορά εργασίας καθώς και οι στόχοι και δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του REBRAIN GREECE για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς που αναζήτησαν εργασία και καλύτερες συνθήκες σε χώρες του εξωτερικού.
Ο κος Βρούτσης παρουσίασε τις 4 μεγάλες δράσεις του REBRAIN GREECE και οι οποίες είναι οι εξής:
1. Δράση «Ελλάδα Ξανά» με το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας, ηλικίας 28-40 ετών με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης τους (70%) και με ελάχιστη μηνιαία αμοιβή 3.000 ευρώ με την υποχρέωση να εργαστούν για άλλους 12 μήνες στην επιχείρηση.
2. Σύσταση φορέα REBRAIN GREECE με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών.
3. Ανάπτυξη πλατφόρμας REBRAIN GREECE CoLab στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.
4. Το 1ο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας το οποίο θα περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις στοχευμένων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης.
Στην συνέχεια, μέσα από τις ενότητες του συνεδρίου αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι δράσεις της πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE ενώ τέθηκαν στο δημόσιο λόγο η αλλαγή του σημερινού πλαισίου της αγοράς εργασίας με την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική εκμάθηση και τη αυτοματοποίηση, οι τομείς της παραγωγής (Οικονομία, Υγεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία κ.α) που επηρεάζονται οριζόντια από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στοχευμένες δράσεις ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και δράσεις για τις άνεργες γυναίκες.

Αντ. Βασιλόπουλος
antonisvasilopoulos1@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης