Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι αποκόμισαν οι ΗΠΑ σπαταλώντας 2 τρισ σε 18 χρόνια στο Αφγανιστάν; - Ένας θλιβερός απολογισμός του πολέμου

tags :
Τι αποκόμισαν οι ΗΠΑ σπαταλώντας 2 τρισ σε 18 χρόνια στο Αφγανιστάν; - Ένας θλιβερός απολογισμός του πολέμου
Τα αμερικανικά επιτεύγματα στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κερδίζουν δύναμη, η παραγωγή οπίου έχει 4πλασιαστεί, ο Osama bin Laden είναι νεκρός, οι περισσότεροι Αφγανοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας
Ένας πόλεμος 18 χρόνων με ένα κόστος που ξεπερνά τα 2 τρισεκ. δολάρια, δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτήματα αν αυτά τα χρήματα άξιζαν τη σπατάλη και τι απέδωσαν - Μια πρώτη αποτίμηση είναι πως τίποτε δεν μαρτυρά πως αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν καλώς.
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας.
Το Αφγανιστάν παραμένει μια από τις μεγαλύτερες πηγές προσφύγων και μεταναστών στον κόσμο.
Περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 38.000 Αφγανοί πολίτες έχουν πεθάνει.
Ωστόσο, η ζωή έχει βελτιωθεί, ιδιαίτερα στις πόλεις της χώρας, όπου έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες για εκπαίδευση.
Πολλά κορίτσια παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο.
Και οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν οικοδομηθεί - αν και μόνο ως άθλιοι στην καλύτερη περίπτωση, μπορούν να χαρακτηριστούν.
Βασιζόμενοι σε εκτιμήσεις από το Πρόγραμμα το «Κόστος του Πολέμου» του Πανεπιστημίου Brown, New York Times αξιολόγησαν πόσα χρήματα δαπάνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορες πτυχές του πολέμου και εάν αυτές οι δαπάνες πέτυχαν τους στόχους τους.

1,5 τρισεκατομμύρια σε πόλεμο
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.



Όταν ο Πρόεδρος George Bush ανακοίνωσε την πρώτη στρατιωτική δράση στο Αφγανιστάν, ύστερα από τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα το 2001, είπε ότι ο στόχος ήταν η διακοπή τρομοκρατικών επιχειρήσεων και η επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν.
Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, οι Ταλιμπάν ενισχύονται σταθερά.
Καταστρέφουν μέλη της αφγανικής ασφάλειας, μερικές φορές εκατοντάδες την εβδομάδα, και κατατροπώνουν τις κυβερνητικές δυνάμεις σχεδόν σε κάθε σοβαρή εμπλοκή, εκτός από την περίπτωση που χρησιμοποιείται σημαντική αμερικανική αεροπορική υποστήριξη εναντίον τους.
Η ανώτατη ηγεσία της Αλ Κάιντα μετακόμισε στο Πακιστάν, αλλά η ομάδα διατηρεί μια παρουσία στο Αφγανιστάν και επεκτάθηκε σε «υποκαταστήματα» στην Υεμένη, τη Βόρεια Αφρική, τη Σομαλία και τη Συρία.
Το 1,5 τρισεκ. δολάρια του πολέμου παραμένει «αδιευκρίνιστο» που σπαταλήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, ωστόσο η Υπηρεσία Άμυνας αποχαρακτηρίζει τις αναλύσεις ορισμένων δαπανών των τριών τελευταίων ετών.
Περίπου το 60% των χρημάτων αυτών κάθε χρόνο πήγαν σε θέματα όπως η εκπαίδευση, τα καύσιμα, τα θωρακισμένα οχήματα και οι εγκαταστάσεις.
ΣΕ αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές, δαπανήθηκε το 8% ή 3 δισεκ. έως 4 δισεκ.δολάρια ετησίως.

10 δισεκ. δολάρια πήγαν στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών
Το Αφγανιστάν προμηθεύει πλέον το 80% της ηρωίνης παγκοσμίως.
Σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, ο Ειδικός Επιθεωρητής για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν χαρακτήρισε τις προσπάθειες του πολέμου  κατά των ναρκωτικών ως «αποτυχία».
Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της καλλιέργειας οπιούχου παπαρούνας, το Αφγανιστάν είναι η πηγή του 80% της παγκόσμιας παράνομης παραγωγής οπίου.
 


Πριν από τον πόλεμο, το Αφγανιστάν είχε σχεδόν εξαλείψει την παραγωγή οπίου, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από το 1996 έως το 2001, όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία.
Σήμερα, η καλλιέργεια οπίου αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης, καθώς και σοβαρό έσοδο για τους Ταλιμπάν.
Εκτός από τις δαπάνες για τον πόλεμο, η παραγωγή οπίου είναι η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα του Αφγανιστάν.

87 δισεκ. δολάρια για την εκπαίδευση των αφγανικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.
Όμως οι δυνάμεις του Αφγανιστάν δεν μπορούν να υποστηριχθούν.
Ένας από τους κύριους στόχους της αμερικανικής προσπάθειας ήταν να εκπαιδεύσει χιλιάδες αφγανικά στρατεύματα.
Οι περισσότερες αμερικανικές δαπάνες για ανασυγκρότηση έχουν μεταφερθεί σε ένα ταμείο που υποστηρίζει τον Αφγανικό Στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις μέσω εξοπλισμού, κατάρτισης και χρηματοδότησης.
Αλλά κανείς στο Αφγανιστάν – ούτε ο αμερικανικός στρατός, ούτε και οι κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου Ashraf Ghani - πιστεύει ότι οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους.



Ειδικά ο Αφγανικός Στρατός πάσχει από αυξανόμενα ποσοστά ατυχημάτων και απερήμωση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδευτούν νέα στρατεύματα, που ανέρχονται τουλάχιστον στο ένα τρίτο της συνολικής τους δύναμης κάθε χρόνο.
Ο Πρόεδρος Barack Obama σχεδίαζε να παραδώσει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια στους Αφγανούς μέχρι τα τέλη του 2014 και να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις μέχρι το 2016.
Αυτό το σχέδιο υποχώρησε όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τα πλεονεκτήματά τους και έδαφος.
Ο αμερικανικός στρατός έπρεπε να πείσει τον πρώτο Πρόεδρο Obama, και έπειτα τον Πρόεδρο Trump, να ανεβάσουν τις δυνάμεις του στη χώρα.
Περίπου 14.000 στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν ήδη στη χώρα.

24 δισεκ. δολάρια για την οικονομική ανάπτυξη
Οι περισσότεροι Αφγανοί εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια.
Οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας του Αφγανιστάν, από το 2007.
Αλλά αυτές οι δαπάνες δεν έχουν μεταφραστεί σε μια υγιή οικονομία.
Περισσότερο από το 1/4 των Αφγανών είναι άνεργοι και τα οικονομικά οφέλη έχουν εξανεμιστεί ήδη από το 2015, όταν άρχισε να συρρικνώνεται η διεθνής στρατιωτική παρουσία.
Οι υπερπόντιοι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη διαφθορά του Αφγανιστάν – που είναι μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο, σύμφωνα με την Transparency International, μιας ομάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς – ενώ, ακόμη και οι αφγανικές εταιρείες αναζητούν φθηνότερο εργατικό δυναμικό από την Ινδία και το Πακιστάν.
Οι ελπίδες για αυτάρκεια στον τομέα των ορυκτών, για τις οποίες το Πεντάγωνο καυχιόταν ότι ανέρχονταν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ποντάριζε πως θα έδιναν επάρκεια στην χώρα, έχουν εξανεμιστεί.
Λίγες εταιρείες από την Κίνα και αλλού είχαν αρχίσει να επενδύουν σε ορυχεία, αλλά η κακή ασφάλεια και οι κάκιστες υποδομές απέτρεψαν οποιαδήποτε σημαντική αποπληρωμή.

30 δισεκ. δολάρια για άλλα προγράμματα ανασυγκρότησης
Πολλά από αυτά τα χρήματα χάθηκαν στα κανάλια της διαφθοράς και σε αποτυχημένα ή μη πραγματοποιηθέντα έργα.
Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι υποστήριξαν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης που περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ειρήνης, τη βοήθεια των προσφύγων και τη βοήθεια για καιρικά φαινόμενα όπως, χρόνιες πλημμύρες, χιονοστιβάδες και σεισμούς.
Πολλά από αυτά τα χρήματα, όπως διαπίστωσε ο γενικός επιθεωρητής, χάθηκαν σε προγράμματα που δεν είχαν κανένα σχέδιο υλοποίησης ή χάνονταν στα κανάλια διαφθοράς.
Τα αμερικανικά δολάρια πήγαν να χτίσουν νοσοκομεία που δεν περιέθαλπαν κανέναν ασθενή, σε σχολεία που δεν διδάσκονταν μαθητές (και μερικές φορές δεν γίνονταν καθόλου σχολεία) και σε στρατιωτικές βάσεις, όπου οι Αφγανοί κρίνονταν ως άχρηστοι και αργότερα παγιδευμένοι.
Ο γενικός επιθεωρητής κατέγραψε 15,5 δισεκ. δολάρια πεταμένα στα «σκουπίδια», σε απάτες και καταχρήσεις, στη διάρκεια των προσπαθειών ανοικοδόμησης από το 2008 έως το 2017.
Χάρη στις αμερικανικές δαπάνες, το Αφγανιστάν έχει σημειώσει βελτιώσεις στην υγεία και την εκπαίδευση - αλλά είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα.
Η μητρική θνησιμότητα στο Αφγανιστάν παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι από τα χαμηλότερα.
Τα περισσότερα κορίτσια εξακολουθούν να λαμβάνουν μικρή ή καθόλου σχολική εκπαίδευση, όμως και η εκπαίδευση των αγοριών είναι γενικά φτωχή.

500 δισεκ. δολάρια σε τόκους
Ο πόλεμος χρηματοδοτήθηκε με δανεικά χρήματα.
Για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό και θα πληρώσουν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια τόκων για τα εν λόγω δάνεια μέχρι το 2023.
Το υπόλοιπο του χρέους θα χρειαστεί χρόνια για να αποπληρωθεί.
Πέραν του μεγαλύτερου μέρους των 2 τρισεκ. δολαρίων που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη δαπανήσει για τον πόλεμο, το χρέος και τα ιατρικά έξοδα θα συνεχιστούν πολύ στο μέλλον.

1,4 τρισεκ. δολάρια σε βετεράνους που πολέμησαν στους πόλεμους μετά την 9η Σεπτεμβρίου και μέχρι το 2059
Τα ιατρικά και αναπηρικά έξοδα θα συνεχιστούν για δεκαετίες.
Πάνω από 350 δισεκ. δολάρια έχουν ήδη δαπανηθεί σε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα αναπηρίας σε βετεράνους των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Οι ειδικοί λένε ότι περισσότερο από το ήμισυ αυτών των δαπανών ανήκει στην προσπάθεια που έγινε στο Αφγανιστάν.
Το τελικό σύνολο είναι άγνωστο, αλλά οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν άλλο 1 τρισεκ. δολάρια κατά τα επόμενα 40 χρόνια, καθώς οι τραυματίες και οι τραυματίες του πολέμου και οι απόστρατοι με ειδικές ανάγκες θα χρειαστούν περισσότερες υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης