Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι λόγοι που ρίχνουν το ΧΑ – Οι ανησυχίες για την Τουρκία και τα κρίσιμα σημεία στήριξης

Οι λόγοι που ρίχνουν το ΧΑ – Οι ανησυχίες για την Τουρκία και τα κρίσιμα σημεία στήριξης
Η αγορά προσεγγίζει κρίσιμα σημεία στήριξης και διάσπασή τους θα επιβαρύνει την τεχνική εικόνα
Η τελευταία προσπάθεια διάσπασης των 900 μονάδων έδειξε ότι η αγορά δεν μπορεί εύκολα να ξεπεράσει το συγκεκριμένο σημείο και εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Οι τράπεζες επίσης δείχνουν ότι τα επίπεδα των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις.
Η μεγάλη άνοδος από την αρχή του έτους, το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δεν έχουν λόγους να «ασχοληθούν» αυτή την περίοδο με το ΧΑ, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για  περαιτέρω υποχώρηση αλλά και επαναπροσέγγισης της κρίσιμης περιοχής στήριξης των 850-855 μονάδων.
Αναλυτές σημείωναν πως η αγορά αρχίζει να αποτιμά την αυξημένη ένταση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας και στρέφει πλέον το βλέμμα της και σε αυτό το μέτωπο.
Επιπλέον σημειώνουν πως κάποιες αποτιμήσεις εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στα ψηλά των 900 μονάδων έδειχναν «γεμάτες» και δικαιολογούσαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Η αγορά λόγω της περιορισμένης δραστηριοποίησης των ξένων επενδυτών έγινε ξανά ρηχή και όσοι επιθυμούσαν να ρευστοποιήσουν θέσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις αναγκάστηκαν να πιέσουν σημαντικά τις μετοχές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, η πρόσφατη υποχώρηση δεν δημιουργεί ανησυχίες και είναι δικαιολογημένη λόγω του σχηματισμού «ώμος-κεφάλι-ώμος» και θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να ακουμπήσει ο Γενικός Δείκτης τις 855-850 μονάδες.
Σημειώνουν βέβαια πως κάποια γραφήματα έχουν αρχίσει να χαλάνε καθώς κάποια βαριά χαρτιά έχουν διασπάσει σημαντικές στηρίξεις ή έχουν περάσει κάτω από τον κινητό των 200 ημερών.
Στις τράπεζες εντοπίζουν περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης καθώς η άνοδος τους προηγούμενους μήνες ήταν εντυπωσιακή και η απόσταση από τον κινητό των 200 ημερών παραμένει αξιόλογη.
Στον FTSE 25 το ενδιαφέρον στρέφεται στις 2.170 μονάδες, σημείο που ακούμπησε στη χθεσινή (9/12) συνεδρίαση και στη συνέχεια η επόμενη στήριξη είναι στις 2.120 μονάδες και μετά στις 2.065-70 μονάδες (κινητός των 200 ημερών).
Η πτώση των τελευταίων ημερών θορύβησε και αρκετούς μικρούς επενδυτές με αποτέλεσμα να καταγραφούν ρευστοποιήσεις σε όλο το ταμπλό.
Οι πτωτικές μετοχές στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τις ανοδικές, ενώ συνέβαλε και το γεγονός ότι η αγορά είναι ρηχή.
Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία πρόσφατα έγραψε νέα πολυετή υψηλά, υποχώρησε με μέτριες συναλλαγές.
Η αδυναμία ή η απουσία των αγοραστών φάνηκε και σε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως Τιτάν, Viohalco, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.
Όμως και στα μικρομεσαία οι ανησυχίες των επενδυτών οδήγησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι όγκοι σε μετοχές που το προηγούμενο διάστημα συσσώρευαν με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μετοχές των Centric, ΕΚΤΕΡ, Κέκροψ, Πλαστικά Θράκης, Λύκος, Τεχνική Ολυμπιακή, Άβαξ κ.α.
Μέσα στο Δεκέμβρη η αγορά έχει απώλειες 4,4% και το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή (10/12) συνεδρίαση και στο αν θα καταφέρει να βρει δυνάμεις να  αντιδράσει.
Αν δηλαδή οι επενδυτές θα θεωρήσουν τις νέες τιμές που έχουν διαμορφωθεί ελκυστικές ή αν οι ανησυχίες θα συνεχίζουν να τους επηρεάζουν και θα περιμένουν καλύτερα σημεία εισόδου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης