Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Καράλης: Από τις στάνες της Ηπείρου σε Ευρώπη και Ασία - Τα σχέδια και η νέα επένδυση

tags :
Καράλης: Από τις στάνες της Ηπείρου σε Ευρώπη και Ασία - Τα σχέδια και η νέα επένδυση
Το ύψος της νέας επένδυσης ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ
Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και εξαγωγής κεφαλογραβιέρας, ενώ τα τυριά του έχουν χαρακτηριστεί ως τα «καλύτερα του κόσμου».
Η τυροκομική εταιρεία της οικογένειας του Κωσταντίνου Καράλη κατάφερε από τις στάνες της Ηπείρου να απλώσει τα φτερά της στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας το 45% των πωλήσεών του εκτός ελληνικών συνόρων.
Η σχέση της οικογένειας Καράλη με την τυροκομία έχει ιστορία τριών γενεών.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Καράλης, μεγαλωμένος σε κτηνοτροφική τυροκομική οικογένεια ακολούθησε το επάγγελμα του τυροκόμου. Το πρώτο σύγχρονο τυροκομείο το έστησε το 1965 στην Πέτρα Πρεβέζης από όπου και το 1982 ξεκίνησε τις εξαγωγές.
Αρχικά οι εξαγωγές ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά και αμέσως μετά στην Αυστραλία.
Το 1998 δημιούργησε στην Φιλοθέη Άρτας μια νέα υπερσύγχρονη γαλακτοβιομηχανία σε έκταση 5.000 τ.μ., η οποία μπορεί να επεξεργάζεται 120.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.
Τώρα η εταιρεία παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα), καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής κεφαλογραβιέρας Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει επενδύσεις άνω των 20 εκατ ευρώ ενώ μέσα στο 2018 προχώρησε στην προσθήκη μίας νέας σύγχρονης πτέρυγας στο εργοστάσιο της, το οποίο και θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της τυροκομικής εταιρείας.
Η καινούρια αυτή πτέρυγα αφορά σύγχρονους χώρους ωριμαντηρίων σκληρών τυριών καθώς και θάλαμο συσκευασίας των μαλακών τυριών.
Το ύψος της νέας επένδυσης ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης στα σχέδια της εταιρείας είναι περαιτέρω επενδύσεις και με χρήση των αναπτυξιακών νόμων που ισχύουν καθώς και η αναβίωση του ξεχασμένου τυριού των Βλάχων του Κασκαβάλ Πίνδου , το οποίο η Καράλης το χαρακτηρίζει ως «ιστορική υποχρέωση της εταιρείας και η αναβίωση του θα βοηθήσει τα οικονομικά της μεγέθη».
Για το 2018 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 31,6 εκατ. ευρώ έναντι 33,2 εκατ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας μείωση 4,8%.
Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 4.028.121,84 ευρώ έναντι 4.032.733,35 της προηγούμενης χρήσης παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητα παρά την μείωση του τζίρου.
Στόχος της Καράλης είναι να διατηρήσει την έντονη εξωστρέφειά της και στο μέλλον, ενισχύοντας αφενός την παρουσία της στις αγορές όπου ήδη βρίσκεται και αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διείσδυση σε νέες πολλά υποσχόμενες.
Οι βασικότερες αγορές όπου κατευθύνονται τα προϊόντα της είναι μεταξύ άλλων  η Ουκρανία, η Αγγλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Τουρκία, η Πολωνία και η Κίνα.
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας «καταγράφεται τα τελευταία χρόνια προσπάθεια  να επεκταθούμε σε όλη την Ελληνική αγορά η οποία στο παρελθόν δεν παρουσίαζε για την εταιρεία μας μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι προσπάθειες μας μέχρι σήμερα έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και είμαστε βέβαιοι ότι τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε και στο μέλλον.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εσωτερική αγορά εμφανίζει σημαντικές ανακατατάξεις με εξαγορές μικρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης