Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανδρέας Χίου (ΠΑΣΥΔΑ): Προσωρινή η απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου που δεν αλλάζει το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων

tags :
Ανδρέας Χίου (ΠΑΣΥΔΑ): Προσωρινή η απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου που δεν αλλάζει το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έφεραν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχείρισης Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ)  κ. Ανδρέας Χίου μιλώντας  στο BN.
Aναφερόμενος  στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, που  απαγόρευσε  προσωρινά τη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb, τόνισε ότι πρόκειται για προσωρινή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ενώ η κύρια εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις αρχές του έτους .
Πρόσθεσε  ότι η τελική  απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί  να  οδηγηθεί και σε δεύτερο βαθμό δηλαδή στο Εφετείο.
Ο κ. Ανδρέας Χίου υπογράμμισε ότι το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων λειτουργεί με βάση το νόμο 4446/2016 που προσδιορίζεται ως αστική μίσθωση.
Ο νομικός σύμβουλος του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ κ. Θοδωρής  Αγγελόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται  για προσωρινή απόφαση  η οποία δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς  των  βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πρόσθεσε  ότι όλοι οι κανονισμοί των πολυκατοικιών  με βάση τη  νομοθεσία προβλέπουν την εκμίσθωση ακινήτου σε μία πολυκατοικία.
Αναγνώρισε το δικαίωμα κάποιου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη η οποία  όμως  είναι πολύ πιθανόν στη συνέχεια, να αναγνωρίσει το δικαίωμα της εκμίσθωσης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι  η οριστική απόφαση θα δικαιώσει τον εκμισθωτή διότι θα  αναπτυχθούν και από τις δύο πλευρές  όλα τα επιχειρήματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κανονισμοί της πολυκατοικίας δεν μπορούν να αλλάζουν σύμφωνα με τις διαθέσεις της πλειοψηφίας ενώ στην περίπτωση που ολοκληρωθούν  κάποιες αλλαγές απαιτούν τη συμβολαιογραφική πράξη, η οποία  όμως δεν μπορεί  να στερεί δικαιώματα από τη μειοψηφία  των ενοίκων.
Το νομικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν  πρόκειται να αλλάξει  εκ βάθρων  λέει ο πρόεδρος  κ. Ανδρέας Χίου ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο  να υπάρξουν  στο μέλλον παρεμβάσεις  βελτίωσης  από τα αρμόδια  υπουργεία.
Η ΠΟΜΙΔΑ  σε  ανακοίνωση της  αναφέρει ότι τα πρόσφατα  ασφαλιστικά  μέτρα δεν  απαγορεύουν τη διενέργεια βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. 
Όπως  επισημαίνεται  οι  μισθώσεις αυτές διαφοροποιούνται σαφώς από τις μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων του Νόμου 4276/2014, και ιδιαίτερα με τα αδειοδοτούμενα " Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια − διαμερίσματα" της περ. γγ του άρθρου 1 του ανωτέρω νόμου, η εκμίσθωση των οποίων γίνεται αποκλειστικά ως επιχειρηματική δραστηριότητα και συνοδεύεται από παροχή και άλλων υπηρεσιών, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων του Ν. 4446/2016, άρθρο 111. Από τις μισθώσεις αυτές διαφοροποιούνται επίσης και στο ότι οι μισθωτές βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ούτε με τέλος διαμονής, σε πλήρη αντίθεση με τους μισθωτές "Ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων-διαμερισμάτων" που οφείλουν και τα δύο.  
Τέλος να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα  του Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ οι  βραχυχρόνιες   μισθώσεις έφεραν έσοδα 1,2 δις. ευρώ και  τα ετήσια  εισοδήματα ανήλθαν  περίπου  σε  9000 ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης