Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιάρας (υπ. Δικαιοσύνης): Σύντομα και στα ποινικά δικαστήρια η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

Τσιάρας (υπ. Δικαιοσύνης): Σύντομα και στα ποινικά δικαστήρια η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων
Ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς
Στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με αφορμή τη σημερινή (09/12) Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.
Προανήγγειλε ακόμα ότι σύντομα θα υπάρχει ανάλογη δυνατότητα με τα πρακτικά των ποινικών δικαστηρίων.
Συγχρόνως, η ηλεκτρονική διαχείριση θα επεκταθεί πέρα από τα δικαστήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας και στα υπόλοιπα δικαστήρια της χώρας.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε ό,τι αφορά τα διοικητικά δικαστήρια πρόκειται για σταδιακή απο-υλοποίηση της διοικητικής δίκης, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.
Συγχρόνως, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αυθεντικότητα των δικογράφων και ολόκληρης της δικογραφίας και παράλληλα πιστοποιείται ο ακριβής χρόνος καταβολής του κάθε σχετικού εγγράφου.
Αυτή η πρωτοβουλία, σημείωσε ο κ. Τσιάρας, μπορεί να ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης, καθώς θέτει τις απαραίτητες δικλείδες διαφάνειας που επιζητούν οι πολίτες από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει κανόνες ηλεκτρονικής δημοκρατίας στις ψηφοφορίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ουσιαστικά, σημείωσε, στο παρελθόν μέσα από ένα στερεότυπο που αναπαραγόταν από τις πλειοψηφίες, συνήθως λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για ζητήματα που αφορούσαν τους πάντες, από έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που βρίσκονταν στους χώρους συνελεύσεων.
Αναφερόμενος στο λόγο που δεν επέτρεψε εγκαίρως την υλοποίηση αυτής της απόφασης, μίλησε για απουσία ενός συστήματος που θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια διαδικασία.
"Στην εποχή, όμως, της 5ης γενιάς ψηφιακών συστημάτων, τα πράγματα γίνονται απλούστερα και ασφαλέστερα. Και πλέον οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται με ψηφοφορίες τέτοιου τύπου, στην πραγματικότητα θα λαμβάνονται με τη υψηλότερη δυνατή πλειοψηφία".
Η ηλεκτρονικοποίηση και η ψηφιοποίηση του κράτους δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε εξασφαλίζει από μόνη της τη διαφάνεια, την αποδοτική λειτουργία και την αξιοπιστία των θεσμών, αφού εναπόκειται στους ίδιους τους λειτουργούς των θεσμών να διασφαλίσουν τα παραπάνω, σημείωσε ο κ. Τσιάρας.
Δημιουργείται, μεν, ένα περιβάλλον που καθιστά τις διαδικασίες πιο φιλικές προς τους πολίτες, διασφαλίζεται το δίκαιο και η διαφάνεια, αλλά οι λειτουργοί είναι αυτοί που ευθύνονται για την εξέλιξη της όποιας διαδικασίας.
Ο κ. Τσιάρας, παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, σημείωσε ότι υπάρχει μια γενικότερη αντίσταση της κοινωνίας να ενσωματώσει τις νέες διαδικασίες και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον βρισκόμαστε χαμηλά στη σχετική κατάταξη σε επίπεδο ΕΕ.
Μίλησε για καχυποψία των πολιτών, σχετικά με το εάν υπάρχουν σκιές πίσω από ό,τι επιχειρείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης