Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα – Οι ευκαιρίες που υπάρχουν ανά τομέα

Γεωργιάδης: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα – Οι ευκαιρίες που υπάρχουν ανά τομέα
Στην εκ βάθρων αλλαγή της εικόνας της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει, πλέον, η Ελλάδα αναφέρθηκε στο Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο «Capital Link Invest in Greece Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, 2019 στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει πάψει πλέον να είναι το «μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης» και εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.
Όπως υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του «το 21ο Ετήσιο Φόρουμ της Capital Link με θέμα «Επενδύστε στην Ελλάδα», που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, και στο οποίο είναι τιμή μου να συμμετέχω, συμπίπτει με την αρχή της νέας εποχής για την Ελλάδα.
Το  πρώην μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, η περισσότερο πληγείσα από την κρίση χώρα η οποία έχει χάσει το 25% της παραγωγικότητάς της κατά την τελευταία δεκαετία, μεταμορφώνεται τώρα σε ένα νέο hot-spot για τους επενδυτές και μία από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες παγκοσμίως.
Διεθνή και ευρωπαϊκοί θεσμοί, ξένες κυβερνήσεις, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα και μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης επιρροής παγκοσμίως εξυμνούν την δυναμική αναπτυξιακή και επενδυτική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Παράλληλα αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αν και έχει μόλις πέντε μήνες στην εξουσία, προτάσσοντας τα ακόλουθα: Έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά σχέδια επενδύσεων,  όπως η ανάπλαση, αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ της παραλιακής περιοχής του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, το Ελληνικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλλει προσφορές και διαγωνίζονται για την άδεια του καζίνο.
Ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύστε στην Ελλάδα» βελτιώνει το επιχειρηματικό τοπίο, μειώνει τη γραφειοκρατία και ενσωματώνει στρατηγικές επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στους διεθνείς επενδυτές:

- Μέλος της ευρωζώνης με υγιή δημόσια οικονομικά.
- Μηδενικός επενδυτικός κίνδυνος στη χώρα με την πιο δυνατή πολιτική σταθερότητα της τελευταίας δεκαετίας.
- Φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειωθεί η φορολογία, να υποστηριχθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, να βελτιωθούν οι υποδομές και τα δίκτυα και, εν γένει, να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τον επενδυτή περιβάλλον.
- Εργατικό δυναμικό το οποίο συνδυάζει μοναδικά την υψηλή ποιότητα, την μεγάλη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα.
-Επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μία σειρά τομέων που είναι «ανοικτοί» για επενδύσεις και μπορούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις σε όσους τους επιλέξουν.
Μεταξύ αυτών κορυφαίοι είναι, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων «η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics, οι υποδομές, η βιοτεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία, τα ΙΤ, τα R&D, τα τρόφιμα, ακόμη και η βαριά βιομηχανία είναι πολλά υποσχόμενοι τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Το μήνυμά μου, λοιπόν, προς τους Αμερικανούς επενδυτές, μέσω του 21ου Ετήσιου Φόρουμ της Capital Link, είναι το εξής: τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους.
Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη».

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ομιλία του στο "Yahoo Finance" και τους δημοσιογράφους, κ. Alexis Christoforous και κ. Brian Sozzi, στη Νέα Υόρκη ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως, «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ένα: Η Ελλάδα επέστρεψε και είναι ανοιχτή για δουλειές και επενδύσεις».
Ανέφερε πως η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε μία φιλική προς την επιχειρηματικότητα χώρα ενώ δήλωσε επίσης πως η Κίνα αποτελεί έναν μεγάλο επενδυτή για τη χώρα μας.  
«Η Κυβέρνησή μας θέλει να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας.
Θέλουμε να πείσουμε όλους ότι εάν επιλέξουν τη χώρα μας για να επενδύσουν, θα σεβαστούμε τον χρόνο και το χρήμα τους.
Ψηφίσαμε ένα καινούριο νόμο ο οποίος αφαιρεί όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
Ξεκινάμε τη μείωση της φορολογίας και επιταχύνουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε μία φιλική προς την επιχειρηματικότητα χώρα».
«Η Κίνα είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής για τη χώρα μας.
Πριν από 10 χρόνια ήρθαν με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και αυτή είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση της Cosco παγκοσμίως.
Πέρα από τις κινεζικές επενδύσεις, η Ελλάδα είναι μία δυτική χώρα.
Έχουμε στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και θέλουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις.
Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Κυβέρνηση για να βρούμε τρόπους για περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στην Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης