Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Παραμένει η δημοσιονομική αβεβαιότητα στην Ιταλία - Σε κίνδυνο η κυβέρνηση

Fitch: Παραμένει η δημοσιονομική αβεβαιότητα στην Ιταλία - Σε κίνδυνο η κυβέρνηση
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, η κυβέρνηση της Ιταλίας να μην καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της
Στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την ΕΕ δεν εξαφανίζουν τη δημοσιονομική αβεβαιότητα καταλήγει ανάλυση της Fitch για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 και η αντίδραση της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την άποψη της Fitch ότι η αλλαγή κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο έχει μειώσει το μεσοπρόθεσμο ρίσκο ότι για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της από την Ιταλία.
Ωστόσο, υπογραμμίζει την πιθανότητα τριβών και τη συνεχιζόμενη απουσία αξιόπιστης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη μείωση του χρέους ενόψει της αδύναμης πραγματικής και ονομαστικής ανάπτυξης.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ελλείμματα 2,2% το 2019 και το 2020, που συνεπάγεται ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική για το 2020 και προβλέπει ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 135,2% το 2020 από το 135,7% το 2019.
Παρέχοντας περισσότερες διευκρινήσεις στην Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση σημείωσε ότι το επόμενο έτος ενδεχομένως να υπάρξει μικρή επιδείνωση του διαρθρωτικού αποτελέσματος της τάξης της 0,1 ποσοστιαίας μονάδας.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αρκετά ομαλή διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με τη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Κομισιόν και της προηγούμενης κυβέρνησης στην Ιταλία.
Ωστόσο, η άποψη της Κομισιόν ότι η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ αλλά και η ανοδική πορεία του χρέους στις προβλέψεις της Κομισιόν υπογραμμίζουν τις διαφωνίες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού της νέας ιταλικής κυβέρνησης μειώνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική και διατηρεί το μηχανισμό παγώματος των δαπανών, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά δίνει μικρή ένδειξη για το πως η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει το χρέος, μεσοπρόθεσμα.
«Το πολύ υψηλό κρατικό χρέος και η χαμηλή δυνητική αύξηση του ΑΕΠ αποτελούν βασικές αδυναμίες της αξιολόγησης της Ιταλίας που βρίσκεται στο "ΒΒΒ", με αρνητικό outlook.
Το κρατικό χρέος έχει αναθεωρηθεί κατά 2,6% στο 134,8% στα τέλη του 2018, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η οικονομία είναι στην πραγματικότητα στασιμότητα, με την τριμηνιαία ανάπτυξη να κινείται στο εύρος του -0,1% με 0,1% τα τελευταία επτά τρίμηνα.
Η τελευταία μας έκθεση Global Economic Outlook προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.
Επομένως, η πρόβλεψή μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους είναι 2,4% του ΑΕΠ είναι ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που βασίζονται σε ανάπτυξη 0,6%» επισημαίνει η Fitch.
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2020 έχουν φέρει στην επιφάνεια έντονες πολιτικές εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως και η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις του ESM.
«Θεωρούμε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος η κυβέρνηση που αποτελείται από Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να μην καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της» επισημαίνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης