Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ από τη Lagarde στην «επίσημη πρώτη» της 12ης Δεκεμβρίου 2019 – Προσοχή στις λεπτομέρειες

tags :
Citigroup: Καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ από τη Lagarde στην «επίσημη πρώτη» της 12ης Δεκεμβρίου 2019 – Προσοχή στις λεπτομέρειες
Όλα τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και η μελλοντική καθοδήγηση θα επιβεβαιωθεί
Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 12 Δεκεμβρίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της 8ετούς θητείας της Christine Lagarde ως προέδρου.
Όλα τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και η μελλοντική καθοδήγηση θα επιβεβαιωθεί.
Εντούτοις, σύμφωνα με τη Citigroup, το κύριο ενδιαφέρον θα είναι οι νέες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2022, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το πακέτο του Σεπτεμβρίου θα είναι αρκετό για να φθάσει ο πληθωρισμός να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της ΕΚΤ στον χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης.
Image
Αν όχι, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί γρήγορα στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και σε ποια μέσα θα είναι το διοικητικό συμβούλιο πρόθυμο να χρησιμοποιήσει και πότε, προκειμένου να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του ελλείψει μιας μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης.
Η επικείμενη στρατηγική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι επίσης πιθανότατα το επίκεντρο πολλών.
Σύμφωνα με τη Citigroup, πρώτον, οι προβλέψεις - εισροές για τις μακροοικονομικές προβολές ενδέχεται να δείξουν ότι ενώ το ευρώ/δολάριο υποχώρησε κατά 0,4% έως τις 29 Οκτωβρίου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του Αυγούστου, αυτές οι μικρές κινήσεις δεν θα είναι αρκετές για να επηρεάσουν το πραγματικό ΑΕΠ και τον Ενδιάμεσο ΕνΔΤΚ.
Οι τιμές του πετρελαίου φαίνονται επίσης σταθερές σε αυτόν τον γύρο προβλέψεων, στα ~58 δολάρια το βαρέλι το 2020.
Ως εκ τούτου, όλες οι αναθεωρήσεις στις μακροοικονομικές προβολές του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθούν πρώτα από οποιεσδήποτε μικρές αλλαγές στη νομισματική πολιτική, και δεύτερον σχετικά με το πόσο έχουν περάσει στην οικονομία τα διάφορα μοντέλα των εθνικών κεντρικών τραπεζών που αποδίδονται στη δέσμη μέτρων του Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το μέτωπο, η Citigroup εκτιμά ότι το μέσο πραγματικό ΑΕΠ του 2021 θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε 1,6% και το 2022 να είναι 1,4%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Citigroup αναμένει ότι ο ΕνΔΤΚ του 2020 θα αυξηθεί κατά 0,2% στο 1,2%, του 2021 κατά 0,1% στο 1,6% και του 2022 στο 1,8%.
Δεύτερον, το μήνυμα για την καθοδήγηση της ΕΚΤ κατά τους επόμενους μήνες, θα αφορά μάλλον το αν υπήρξε ουσιαστική απόκλιση από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το λογικό φαίνεται να δούμε αν η προοπτική βελτιώνεται, αλλά και το πώς θα προσαρμοστεί ο στόχος για τον πληθωρισμό κατά τρόπο που να διευκολύνει την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της στρατηγικής αναθεώρησης πιθανόν θα είναι μια διευκρίνιση της συμμετρίας του στόχου για τον πληθωρισμό γύρω στο 2%, η οποία θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό.
Image
Τρίτον, η πιθανή αύξηση των TLTROs.
Αν και η Citigroup δηλώνει ότι είχε αποφύγει να δημοσιεύσει μια εκτίμηση για τις απορροφήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO III, κυρίως επειδή οι αριθμοί δεν έχουν μεγάλη μακροοικονομική σημασία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί στενά τις τράπεζες
Κατά την πρώτη δημοπρασία TLTRO-III, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 3,4 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες περιστάσεις μετριασμού της χρήσης, όπως η απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει τη διασπορά 10 δισ. ευρώ MRO και η ανακοίνωση μείωσης κατά 10% του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε -0,5%.
Επί του παρόντος, το TLTRO II ανέρχεται σε 627,6 δισ. ευρώ, χωρισμένο σε τέσσερις διάρκειες.
Εκτιμάται ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα κυμαίνονται γύρω στα 2/3 του συνόλου, ή 418 δισ. ευρώ.
Η προηγούμενη συμπεριφορά υποβολής προσφορών TLTRO έδειξε ότι οι πρώτες προσφορές είναι οι περισσότερες, αποκλιμάκωση στο μέσον και αύξηση κατά την τελευταία δημοπρασία, προκειμένου να "κλειδωθεί"  η φθηνή χρηματοδότηση ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.
Υποθέτοντας ότι αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται, ενδεικτικά, η Citigroup πιστεύει ότι θα μπορούσε να φανεί κάτι σαν το Σχήμα 6.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης