Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η Lagarde ετοιμάζει αξιολόγηση των προκατόχων της εν μέσω… αντιδράσεων

tags :
ΕΚΤ: Η Lagarde ετοιμάζει αξιολόγηση των προκατόχων της εν μέσω… αντιδράσεων
Η ΕΚΤ δεν έχει συντάξει αξιολόγηση πολιτικών από το 2003
Την τελευταία φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διενήργησε μια ανασκόπηση της στρατηγικής της για τη νομισματική πολιτική, το ευρώ ήταν μόλις τεσσάρων ετών, καμία χώρα δεν είχε ποτέ αρνητικά επιτόκια και η Christine Lagarde διεύθυνε μια αμερικανική δικηγορική εταιρεία.
Τώρα, η Lagarde, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη της ΕΚΤ για λίγο περισσότερο από ένα μήνα, προετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δεύτερη στρατηγική ανασκόπηση της κεντρικής τράπεζας στη 20ετή ιστορία της, αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times.
Η ΕΚΤ σκοπεύει να ξεκινήσει μια σειρά από συζητήσεις σχετικά με μερικά από τα πιο διχαστικά θέματα των κεντρικών τραπεζών, από τα αρνητικά επιτόκια έως την κλιματική αλλαγή.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να αφήσει τη σφραγίδα της στην κεντρική τράπεζα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άνοιξαν υπό τον προκάτοχό της, τον Mario Draghi.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες εκτελούν τακτικά στρατηγικές αναθεωρήσεις.
Η ΕΚΤ ασυνήθιστα έχει να το κάνει από το 2003.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι στη μέση μιας τέτοιας άσκησης, όπως και η Τράπεζα του Καναδά, ενώ η αναθεώρηση της Τράπεζας της Αγγλίας από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καθυστερήσει.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συζητήσει επισήμως την προγραμματισμένη αναθεώρηση και είναι πιθανό να γίνει αυτό το νέο έτος.
Η Lagarde είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι "θα καθοδηγείται από δύο αρχές: διεξοδική ανάλυση και ανοιχτό μυαλό", προσθέτοντας ότι "θα εξεταστεί κάθε σημείο και κάθε επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί".
Οι Financial Times μίλησαν σε αρκετούς ανώτερους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην προετοιμασία της αναθεώρησης και εντόπισαν τρεις βασικούς τομείς στους οποίους η συζήτηση αναμένεται να είναι πιο έντονη.

Αξιολόγηση

Η περίοδος των 16 ετών από την τελευταία επανεξέταση κυριαρχείται από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την επακόλουθη κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία οδήγησε σε ασυνήθιστες νομισματικές πολιτικές - συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος και της αγοράς ομολογιών ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Παρά τις τεράστιες ποσότητες φθηνών χρημάτων που εισήχθησαν στην οικονομία, η ΕΚΤ δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό κάτω, αλλά κοντά στο 2%.
Η αναθεώρηση είναι πιθανό να απαιτήσει περισσότερη έρευνα για τα αίτια χαμηλού πληθωρισμού, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο κυκλικό φαινόμενο ή για αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών παραγόντων όπως η ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση ή τα δημογραφικά στοιχεία.
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της είναι πιθανό να αποδειχθεί αμφισβητήσιμη.
Ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ενδέχεται να καλέσουν την ΕΚΤ να μελετήσει τις αρνητικές παρενέργειες των πολιτικών και να επανεξετάσει τη χρήση τους.
"Σε μια ακραία περίπτωση, εάν μια πολιτική έχει καταστεί επιζήμια, η αντιστροφή της πρέπει να είναι καθαρά θετική για την οικονομία", δήλωσε ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Κύριος σκοπός

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την αναθεώρηση είναι το πώς καθορίζει η ΕΚΤ την κύρια εντολή της για επίτευξη σταθερότητας τιμών.
Το 2003, μείωσε το μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού από το 2% σε ένα μικρότερο στόχο "κάτω, αλλά κοντά στο 2%".
Ο Klaas Knot, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε σε μια ομιλία την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να δεχτεί ότι δεν θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και να τον αλλάξει σε μια ζώνη - όπως μεταξύ 1,5% και 2,5% ή να επιτρέψει περισσότερο χρόνο για να το επιτύχει.
"Και οι δύο προσεγγίσεις θα μας κάνουν να έχουμε χρόνο και ευελιξία να ανταποκριθούμε στις δυνάμεις που απλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε", είπε.
Ο Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο στόχος πρέπει να είναι συμμετρικός.
Η αρχή αυτή εγκρίθηκε από τον Draghi λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.
Ένας πιο επιθετικός τρόπος αντιμετώπισης του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος εξετάζεται από την αμερικανική Fed, είναι μια «στρατηγική μαζικής ενημέρωσης» που δεσμεύεται να υπερβεί τον στόχο για μια περίοδο για να αντισταθμίσει το χρόνο που περνάει κάτω από αυτό.
Ορισμένοι παρατηρητές της ΕΚΤ, όπως ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, πρότειναν ακόμη αύξηση των προσδοκιών των επενδυτών για αύξηση των τιμών αυξάνοντας τον στόχο για τον πληθωρισμό στο 4%.
Ωστόσο, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αντιθέσεις.
Η Danae Kyriakopoulou, επικεφαλής οικονομολόγος στο think-tank OMFIF, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις πιο ασταθείς τιμές καυσίμων και τροφίμων και πρέπει να είναι πιο προβλέψιμη.
Άλλοι ζήτησαν να συμπεριληφθεί το κόστος των κατοικιών που κατέχουν οι ιδιοκτήτες στον υπολογισμό του πληθωρισμού - όπως ήδη κάνουν η Γερμανία και οι ΗΠΑ - καθώς αυτό μπορεί να αντανακλά καλύτερα το κόστος ζωής των περισσότερων ανθρώπων.
Ωστόσο, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί για τη στενότερη σύνδεση των αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής με τις μεταβολές των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

Μελλοντικές προκλήσεις

Η ανασκόπηση μπορεί επίσης να εξετάσει άλλα ζητήματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, οι κρυπτοσυχνότητες και η ανισότητα.
Ωστόσο, αυτά θα μπορούσαν να χαράσσονται σε μια δεύτερη, περισσότερο προσανατολισμένη προς το μέλλον, διαδικασία, αφού διευθετηθεί η βασική συζήτηση για τους κύριους στόχους και τα εργαλεία της.
Η Lagarde κατέστησε σαφές ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διερευνήσει "πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στη συμμετοχή μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", αν και αναγνωρίζει ότι δεν είναι πρωταρχικός στόχος της ΕΚΤ.
Ωστόσο, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον κύριο στόχο σταθερότητας τιμών της ΕΚΤ και ότι θα πρέπει να αφήσει το θέμα αυτό στους πολιτικούς και στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο κίνδυνος για την ΕΚΤ, δήλωσε η Kyriakopoulou, ήταν ότι η ώθηση της Lagarde να αντιμετωπίσει ευρύτερους τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος - όπως η κλιματική αλλαγή ή η ανισότητα - θα μπορούσε να την αφήσει πιο εκτεθειμένη στην πολιτική κριτική.
"Εάν θεωρηθεί ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περιοχές που δεν είναι η κύρια ευθύνη της, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανεξαρτησία της", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης