Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 42 δισ. ευρώ θα φτάσει η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2020

Στα  42 δισ. ευρώ θα φτάσει η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2020
Κυρίαρχος στα POS ο όμιλος Quest
Σχεδόν πενταπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τα τελευταία 6 χρόνια  μειώνοντας την παρουσία του φυσικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών αφού  η χρήση του πλαστικού χρήματος  έχει  κάνει  αισθητή  την παρουσία του μετά  την επιβολή των  Capital Controls τον Ιούνιο του 2015.
Το 2013 η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ήταν μόλις στα 8 δισ. ευρώ με βάση μελέτης του ΙΟΒΕ, που να  σημειωθεί ήταν η χαμηλότερη  μεταξύ των  χωρών  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Στη συνέχεια έφυγαν τα  Capital Controls αλλά έμεινε η χρήση  του πλαστικού  χρήματος μειώνοντας εν μέρει τη φοροδιαφυγή  και την φοροκλοπή του ΦΠΑ  που ακόμη και σήμερα χάνεται  περίπου το 1/3  με την αξία του να υπολογίζεται  κοντά  στα 8 δισ. ευρώ,  σε σύνολο 21 δισ.  ευρώ που  θα έπρεπε να ήταν. 
Στελέχη της αγοράς η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 38 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2019.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι  η αξία  των  ηλεκτρονικών συναλλαγών θα ανέλθει στα 42 δισ. ευρώ χάρη και στη φορολογική υποχρέωση που έχουν οι πολίτες να πραγματοποιούν το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα  για τις καθημερινές τους αγορές.
Αξίζει  να αναφερθεί ότι κατά την εφαρμογή των Capital Controls ο αριθμός  των POS  έφθανε μόλις τα 200.000  και σήμερα ανέρχεται σε 700.000, σημειώνοντας άνοδο κατά 250% τα τελευταία 4 χρόνια.
Η Cardlink που ανήκει στον Όμιλο Quest του κ. Θεόδωρου Φέσσα  κατέχει το 35% της αγοράς των τερματικών καθώς διαθέτει 250.000  POS σε σύνολο 700.000 τερματικών μηχανημάτων και σε αξία  το 52%  της αγοράς .
 H Cardlink την ημέρα της black Friday από τα δικά της τερματικά πέρασαν 2 εκατομμύρια συναλλαγές και η συνολική τους αξία  ανήλθε σε 103 εκατ. ευρώ.
 Με βάση τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπεται ότι θα εισπράξει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 557 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση κατά  6 δισ. ευρώ των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι σημαντικό μέρος συναλλαγών θα γίνεται έξω από τα POS και πολύ πιθανόν και από τις ταμειακές μηχανές αφού οι αρκετοί επιχειρηματίες  προσφέρουν χαμηλότερες τιμές  στο στάδιο  της πώλησης  των προϊόντων  στα επίπεδα του ΦΠΑ  όταν  η αγορά  γίνεται  με ζεστό  χρήμα.
Τέλος  να σημειωθεί  ότι όταν η αξία των συναλλαγών  που πρέπει να γίνεται  υποχρεωτικά  με πλαστικό χρήμα  είναι  πάνω από τα  500 ευρώ

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης