Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά τις εκλογές στο SPD; - Αιχμές από το CDU

Κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά τις εκλογές στο SPD; - Αιχμές από το CDU
Η κατάρρευση της 18μηνης κυβερνητικής συμμαχίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή σε πρόωρες εκλογές
Νέα προβλήματα φαίνεται ότι έχει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά την ανάληψη της ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Αριστερό δίδυμο Saskia Esken και Norbert Walter-Borjans.
Η επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος της Merkel, (CDU) , Annegret Kramp-Karrenbauer κατηγόρησε  τη νέα ηγεσία του SPD ότι προσπαθούν να ωθήσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό προς τα αριστερά, ζητώντας τους να μην σκέφτονται μόνο το κόμμα τους περισσότερο από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Reuters τα δύο κόμματα θα αποφασίσουν τις προσεχείς εβδομάδες εάν η κεντρική συμμαχία έχει μέλλον ώστε να διατηρηθεί η κυβέρνηση Merkel καθώς το νέο δίδυμο του SPD ζητά τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής για το κλίμα, τις επενδύσεις και τον ελάχιστο κατώτατο μισθό.
Η Annegret Kramp-Karrenbauer, φανερά εξοργισμένη από τη στροφή αυτή των κυβερνητικών εταιρών ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να επαναδιατυπώσουν τη δέσμευσή τους στον συνασπισμό, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετάσει τις  απαιτήσεις τους.
«Ακριβώς όπως δεν μπορείτε να είστε λίγο έγκυος, δεν μπορείτε να παραμένετε στην κυβέρνηση λίγο», είπε στην Bild am Sonntag, προσθέτοντας ότι το CDU παραμένει πιστό στη συμφωνία συνασπισμού και αναμένει το ίδιο και από το SPD.
"Είναι κακό για τη Γερμανία εάν κάθε σημαντική απόφαση εξαρτάται από τα εσωτερικά συναισθήματα του SPD. Αυτός ο συνασπισμός είναι για τη χώρα, κι όχι για να θεραπεύουμε τις πληγές των κομμάτων μας».
Τα σχόλιά της, τα οποία αντανακλούσαν προειδοποιήσεις από άλλους ανώτερους συντηρητικούς, δείχνουν ότι το κλίμα θα είναι τεταμένο στην έναρξη των μεταξύ τοτς συνομιλιών.
Η κατάρρευση της 18μηνης κυβερνητικής συμμαχίας, που με τόσο κόπο συμφωνήθηκε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή σε πρόωρες εκλογές, που απειλούν την σταθερότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε μια εποχή που οι Πράσινοι αυξάνουν τα ποσοστά τους όπως και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd).
Όμως οι επενδύσεις φαίνεται ότι είναι ένας τομέας σύγκρουσης μεταξύ των δύο κομμάτων.
Οι νέοι ηγέτες του SPD επιθυμούν να δαπανήσουν περίπου 450 δισεκατομμύρια ευρώ (496 δισεκατομμύρια δολάρια) για 10 χρόνια σε υποδομές, σχολεία και την ψηφιακή επανάσταση.
Η Kramp-Karrenbauer όμως αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο να ανοίξει τα ταμεία του κράτους στους Σοσιαλδημοκράτες.
"Δεν έχει νόημα να κάνουμε νέο χρέος", δήλωσε ο Kramp-Karrenbauer στο Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
"Εάν υπάρχουν πολύ λίγες επενδύσεις, δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων, είναι επειδή τα χρήματα που υπάρχουν είναι πολύ λίγα".
Η Kramp-Karrenbauer απέρριψε επίσης τα αιτήματα του SPD για αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι το θέμα έπρεπε να αποφασιστεί από ανεξάρτητη επιτροπή, κι όχι από πολιτικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης