Ανδρουλάκης: Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο

Ανδρουλάκης: Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο
 «Στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ  πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειες», τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης

«Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, προσεκτικοί και οι αποφάσεις μας να λαμβάνονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που δεν θα αλλοιώνεται από τις ρητορικές εξάρσεις των μελών της κυβέρνησης Erdogan, που στοχεύουν περισσότερο στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας», δηλώνει ο Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής, σχολιάζοντας την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο ίδιος χτυπά το καμπανάκι για την ανάγκη συνδιαμόρφωσης του «plan B», ενός νέου πλαισίου στρατηγικής για την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μια πληθώρα δυσκολιών βρίσκεται μπροστά μας.
Όπως σημειώνει «και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ  πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειες της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τη μία και με την εισβολή στη Σύρια από την άλλη, και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι θεατής της επαναχάραξης στρατηγικής για την Τουρκία, αλλά να συνδιαμορφώσει αυτό το νέο πλαίσιο».
 Για το προσφυγικό αναφέρει πως «είναι πασιφανές ότι η έως τώρα πορεία του προσφυγικού από όλες τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να το διαχειριστούν, στέφτηκε από παταγώδη αποτυχία, αφήνοντας ευκαιρίες βελτίωσης μόνιμων υπηρεσιών, τεχνογνωσίας και απορρόφησης κονδυλίων ανεκμετάλλευτες, υπό τον μανδύα της υποτίθεται προσωρινής φύσης της κρίσης».
Κατά τον ίδιο, «οι πολιτικοί, θα πρέπει να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες ότι τα πλάνα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα.
Σίγουρα η διαχείριση απαιτεί αλληλεγγύη από την Ευρώπη και περισσότερη υπευθυνότητα από την εκάστοτε κυβέρνηση μας.
Έχουμε ήδη καταθέσει ως σοσιαλιστική ομάδα, τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα ενός νέου μηχανισμού καταμερισμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη σε όλα τα Κράτη της Ένωσης με οικονομικές κυρώσεις για όσους αρνούνται να συμμετάσχουν, ως μεσοπρόθεσμη στρατηγική.
Η αναγκαιότητα αναθεώρησης του Δουβλίνου όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί αναγκαιότητα, παρά τις δυσκολίες».
Κληθείς να σχολιάζει το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις προεκλογικές υποσχέσεις της σε σχέση με την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και αν το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει το «μπόνους» των Χριστουγέννων, απαντά πως «στηρίζουμε μέτρα που είναι αναπτυξιακά, αρκεί να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, όταν αυτά δεν είναι υποσχέσεις που απλά εξυπηρετούν πελατειακές αντιλήψεις.
Σε κάθε περίπτωση να μην εξαντλούνται στην επιδοματική πολιτική, η οποία όσο και αν ανακουφίζει, δεν αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση γνήσιων αναδιανεμητικών πολιτικών».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, οι φοροελαφρύνσεις δεν διορθώνουν την υπερβολική φορολόγηση των τελευταίων ετών και εστιάζονται από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, συνεχίζοντας όμως την υπερφορολόγηση για την παραγωγή των νέων εισοδημάτων.
«Ο προγραμματισμός της ΝΔ στερείται προοπτικής δημιουργίας θέσεων εργασίας, στο κράτος - μέλος που συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στα ποσοστά ανεργίας, για πάνω από μια πενταετία.
Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο με κίνητρα για την δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που θα προωθούν τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μην είναι η χώρα μας ουραγός στην πράσινη, ψηφιακή επανάσταση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω,  αναφέρει  ότι ο Α. Τσίπρας οικοδομεί την «προοδευτική» του Συμμαχία, με τα απομεινάρια των ΑνΕλ, προσθέτοντας πως «η μόνη πολιτική στόχευση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συσπείρωση με σκοπό αποκλειστικά τη διαχείριση εξουσίας, κι αυτό το πλαίσιο δεν αφορά όσους θέλουν να παράγουν πολιτική».
«Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποκτήσει δυναμική, αν εκμεταλλευτεί το μομέντουμ του πολιτικού κενού που αφήνουν η ΝΔ, που μένει αγκυλωμένη σε πελατειακές αντιλήψεις αν δει κανείς τι έγινε με τους διοικητές στα νοσοκομεία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να ασκήσει το ρόλο του και να κάνει δομική αντιπολίτευση», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.
Παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα για μια ισχυρή κεντροαριστερά που μέσα από μια νέα ιδεολογική ηγεμονία, μπορεί να αντιμετωπίσει αδιέξοδα, φοβίες, και την αγωνία που ο λαϊκισμός και η συντήρηση διαχειρίζονται με πολιτικάντικους όρους.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS