Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φραγκογιάννης: Αισιόδοξος για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο - Αναγκαίος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου

Φραγκογιάννης: Αισιόδοξος για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατ. Μεσόγειο - Αναγκαίος  ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου
Ο  Κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού, από όλους, του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας
Την πολιτική της κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιέγραψε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κ. Φραγκογιάννης, στη Ρώμη.
Μιλώντας στο συνέδριο Rome Med Dialogues 2019 χθες, το Σάββατο 7/12, υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη σεβασμού, από όλους, του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ανέλυσε την αλλαγή που δημιούργησε η εκλογή της νέας κυβέρνησης, καθώς και το φιλοεπενδυτικό πρόγραμμα της.
«Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αντιμετωπίζουμε τα θέματα που προκύπτουν στην βάση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά και των χωρών που εξαρτώνται από τα δίκτυα που περνούν από την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.  
Ο κ. Φραγκογιάννης συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ταρεκ Μόλα, η επικεφαλής της κυπριακής εταιρείας υδρογονανθράκων, Τούλα Ονούφριου, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ της Κίνας, Sun Xiansheng, και η Πρόεδρος Βιώσιμης Ανάπτυξης του "King Abdullah Petroleum Studies and Research Center", Hossa Al Mutairi,  από την Σαουδική Αραβία.
Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη του CNBC αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο, ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι αισθάνεται «αισιόδοξος για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως επεσήμανε, «όλες οι χώρες  στην περιοχή μοιραζόμαστε τις ευθύνες μας για την προσφορά ενεργειακής επάρκειας απέναντι στους λαούς μας, αλλά και στο πλανήτη για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών και πράσινης ενέργειας.
Μοιραζόμαστε ακόμα την ευθύνη για να προσφέρουμε ενεργειακούς πόρους και ασφάλεια στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια αποθέματα».
Υπογράμμισε όμως, ότι «υπάρχουν κανόνες στην βάση των οποίων κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό και αφορούν το σεβασμό της Διεθνούς νομιμότητας.
Βρισκόμαστε εδώ με τους φίλους, τους συμμάχους και εταίρους μας να δεσμευτούμε με συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου για να προάγουμε ένα πλαίσιο που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».
Κάνοντας αναφορά στις προτεραιότητες της χώρας στο τομέα της ενέργειας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στον ελληνικό λαό την δυνατότητα να απολαμβάνει τα αγαθά της ενέργειας, είτε αυτά προέρχονται από τους παραδοσιακούς μας προμηθευτές, είτε από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TΑΡ που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είτε από τα κοιτάσματα της Μεσογείου, μέσω του East Med, το οποίο είναι ένα πρότζεκτ που μας  ενδιαφέρει να μεγαλώσουμε, αλλά και από υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο αυτή την στιγμή αγοράζουμε από το Κατάρ, την Αλγερία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».  
Επιπλέον, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε την προοπτική που ανοίγεται για την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, στη βάση ανάπτυξης των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με τα λιμάνια και την ελληνική ναυτιλία που σήμερα μεταφέρει το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Τέλος, περιέγραψε και το ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Κρήτη, το οποίο αδειοδότησε  η Ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την στρατηγική επιλογή της χώρας να αναζητήσει ενεργειακούς πόρους σε υψηλής τεχνολογίας έργα πράσινης ενέργειας που υιοθετούν την καινοτομία μέσω ανανεώσιμων πηγών που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και διαφοροποιούνται από τις μέχρι σήμερα επιλογές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης