Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Σημαντική δοκιμή πυραύλου στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Sohae

Βόρεια Κορέα:  Σημαντική δοκιμή πυραύλου στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Sohae
Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για μία σημαντική και επιτυχημένη δοκιμή
Η Βόρεια Κορέα έκανε μία «πολύ σημαντική δοκιμή πυραύλου» το Σάββατο 7/12  στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Sohae, το οποίο έχει υποσχεθεί ο Kim Jong Un ότι θα κλείσει.
H είδηση έγινε γνωστή, ενώ πλησιάζει το τέλος της διορίας - μέχρι την εκπνοή του 2019 - που έχει δώσει η Βόρεια Κορέα για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση με τις ΗΠΑ, διότι αλλιώς θα ακολουθήσει "άλλο μονοπάτι".
Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για μία σημαντική και επιτυχημένη δοκιμή, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι δοκιμάστηκε, ενώ εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών Εθνικής Άμυνας της χώρας δήλωσε πως το αποτέλεσμα της δοκιμής θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις», μεταβάλλοντας το «στρατηγικό καθεστώς» της Βόρειας Κορέας.
Ωστόσο, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, το οποίο συνήθως εκδίδει έκτακτες ανακοινώσεις όταν η Πιονγκγιάνγκ διεξάγει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Εμπειρογνώμονες από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ που παρακολουθούν τέτοιες κινήσεις της Βόρειας Κορέας, θεωρούν ότι μάλλον επρόκειτο για μία στατική δοκιμή μηχανής πυραύλου, παρά για εκτόξευση πυραύλου.
Η δοκιμή διεξήχθη την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D.Trump, αυτοεπαινέθηκε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον για την «πολύ καλή σχέση» που έχει οικοδομήσει με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un .
Η Βόρεια Κορέα θέλει να υπογραμμίσει με κάθε τρόπο από την πλευρά της ότι η διορία που έχει δώσει, τελειώνει και ανακοίνωσε συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος αργότερα μέσα στον μήνα.
Αν και η Βόρεια Κορέα δεν έχει διευκρινίσει ποιο θα είναι το "άλλο μονοπάτι" που θα ακολουθήσει, αν δεν επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά, εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ίσως εκτοξεύσει δορυφόρο στο διάστημα.
 Το μέρος εκτοξεύσεων Sohae από όπου έγινε η δοκιμή, είχε υποσχεθεί να κλείσει ο Kim Jong Un, σύμφωνα με όσα είχε πει ο Donald Trump μετά την πρώτη τους συνάντηση τον Ιούνιο του 2016.
Μετά από εκείνη τη συνάντηση κάποιες εγκαταστάσεις στο Sohae είχαν ξηλωθεί.
Παρόλα αυτά μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν ο Kim με τον Trump τον Φεβρουάριο του 2019 και η οποία αποδείχτηκε άκαρπη, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι οι Βορειοκορεάτες έχτιζαν ξανά τις εγκαταστάσεις στο ίδιο σημείο.
Ο Trump είχε εκφράσει τότε την απογοήτευσή του.
Tις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έκαναν πτήσεις παρακολούθησης πάνω από την κορεάτικη χερσόνησο, καθώς περίμεναν δοκιμές από τη Βόρεια Κορέα.
Μάλιστα, εικόνες από εμπορικό δορυφόρο έδειξαν ότι υπήρχε και πάλι δραστηριότητα στο κέντρο εκτοξεύσεων Sohae την περασμένη Πέμπτη 5/12, αλλά και ένα κοντέινερ στο σημείο, κάτι που παρέπεμπε σε προετοιμασίες για δοκιμή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης