Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια - Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης πάσχει

Παναγιωτόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια - Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης πάσχει
Στην ελληνική διπλωματική αποστολή στο Λονδίνο ο Erdogan είπε «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι»
«Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης πάσχει.
Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους, αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από  τη Βουλή της Λιβύης», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, με τελευταία την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ , λέγοντας πως «εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων» της γείτονος σε βάρος της Ελλάδας και τα απέδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
Σχετικά με την πρόσφατη  συνάντηση στο Λονδίνο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο T. Erdogan, ο υπουργός αποκάλυψε ότι στην ελληνική διπλωματική αποστολή ο Erdogan είπε «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι».
Πρόσθεσε πως «η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων.
Μετά τη συνάντηση είπε «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι» και μετά έρχεται αυτή η δήλωση, στο ίδιο έργο θεατές».
Όπως σημείωσε, «δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε».
Μίλησε για επιθετική ρητορική της Τουρκίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής.
Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης  που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Συμπλήρωσε ότι συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των ροών,  λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της και δεν ήταν εντάξει η Τουρκία, αφού δεν έλεγξε τις ροές.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην Ευρώπη και ζήτησε «να ρίξει τον παρά» στην Τουρκία για την επίλυση του θέματος, ενώ η Ελλάδα επανέλαβε πως  θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, στην ίδια συνάντηση στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αναλύθηκε το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης με νομική επιχειρηματολογία.
Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος  επανέλαβε ότι η συμφωνία αυτή κυρώθηκε μεν από την τουρκική Βουλή, όμως δεν θα είναι εύκολο να κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης καθώς δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που την υπόγραψε.
Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα».
Όπως είπε, «το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας.
Εκεί θα συναντήσετε και τα “γεράκια”, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε με σχεδιασμό και σύνεση τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά μας δίκαια».

Μεταναστευτικό και φύλαξη συνόρων στον Έβρο

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος στο μεταναστευτικό, μίλησε για αυστηροποίηση στη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, λέγοντας ότι στόχος είναι να ελεγχθεί καλύτερα ο Έβρος με περιπολίες στρατιωτών και αστυνομικών.
Όπως είπε, πρώτος στόχος είναι να ελεγχθεί ο Έβρος με περισσότερο προσωπικό από την αστυνομία και το Στρατό,  με καλύτερα συστήματα επιτήρησης, περισσότερους φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα χρηματοδοτήσει την αγορά καλύτερων καμερών κατά μήκος της συνοριογραμμής.
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο που εκπονείται περιλαμβάνει και τη δημιουργία κλειστών χώρων αποκλειστικά για τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται και όχι τους πρόσφυγες,  καθώς διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία αυτών που εισέρχονται από τον Έβρο δεν είναι πρόσφυγες αλλά έρχονται για άλλους λόγους.
Υπενθύμισε μάλιστα και το νόμο που ψηφίσθηκε για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

"Τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τα οπλικά μας συστήματα"

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα για να αναβαθμίσουμε τα οπλικά μας συστήματα».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5, αφού υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τις δαπάνες, υπογράμμισε ότι, τώρα που βγαίνουμε σιγά σιγά από την κρίση, χρειάζονται παρεμβάσεις για αναβάθμιση στο σύνολο των οπλικών συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία, και το γνωρίζει ο πρωθυπουργός.
«Με έξυπνο σχεδιασμό σε συνάρτηση με τους πόρους και τις ανάγκες από τώρα για το μέλλον», όπως είπε.
Κληθείς να απαντώντας σε ερώτηση για τις γαλλικές φρεγάτες που θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες το 2025, για τις οποίες οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τις δυνατότητες και το 2020 και το 2021.
Ακόμη, έκανε γνωστό ότι δρομολογούνται μέτρα στήριξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Κλάδων που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια καθώς υπήρχαν αδικίες και μεταξύ άλλων,  εξετάζεται η επαναφορά  του πτητικού επιδόματος, για το ποίοι είπε ότι «το έχουμε υπολογίσει».

Ψευδή όσα γράφτηκαν για μετακινήσεις στρατού στην Κρήτη

Χαρακτήρισε ψευδή όσα γράφτηκαν για μετακινήσεις στρατού στην Κρήτη, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα των Times περί ενίσχυσης των δυνάμεων στην Κρήτη.
Μάλιστα, έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις τις οποίες ενέταξε στο σύστημα στο προπαγάνδας εναντίον των ελληνικών θέσεων, ενώ κατέστησε σαφές ότι η διάταξη των δυνάμεων είναι σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Τέλος,με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής περί αποστολής γαλλικού πλοίου νοτίως της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός ανέφερε ότι η Γαλλία αποτελεί ένα ιστορικό και στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας,"ο Macron ήταν ο μόνος που μας υπερασπίστηκε, η Γαλλία μας στηρίζει και κάνει τις κινήσεις της».
Υπενθύμισε ότι στη συνάντηση του με τη Γαλλίδα υπουργό 'Αμυνας είχε ζητήσει να μάθει την αντίδραση της Γαλλίας στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την επομένη η Γαλλία έστειλε μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο  στην περιοχή συμφερόντων της.
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια της και στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η ενίσχυση και εμβάθυνση των συμμαχιών σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ,  καθώς και με χώρες της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης