Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να κυριαρχήσει η λογική ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία

Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να κυριαρχήσει η λογική ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία
Το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί για πολλούς λόγους, τονίζει η Nτόρα Μπακογιάννη
«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι ένα μνημόνιο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί» , για πολλούς λόγους, δηλώνει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
Όπως εξηγεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών το εν λόγω μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί «διότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Ο δεύτερος είναι διότι ο ένας υπογράφων, δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν μπορεί να το κυρώσει στη Βουλή, διότι Βουλή δεν υπάρχει και ο πρόεδρος της Βουλής είναι απέναντι.
Επίσης είναι μία κυβέρνηση η οποία σήμερα δεν εκφράζει το λαό της Λιβύης, και υπό το πρίσμα της ανατροπής της προφανώς έσπευσε ο κ. Ερντογάν.
Τρίτον, διότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει να κυριαρχήσει η λογική ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».   
Η ίδια τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία.
Όπως σημειώνει «με την Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο προσπαθώντας να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι εύκολες. Πλην, όμως, η άρνηση του διαλόγου δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση, εποικοδομητική πρόταση πολιτικής.
Ο μοναδικός δρόμος με ένα δύσκολο γείτονα είναι η διαρκής προσπάθεια να βρούμε σημεία επαφής από τα οποία μπορούν να κερδίσουν και οι δύο χώρες».
Κάνοντας αναφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει πως ήταν μία συνάντηση στην οποία ο πρωθυπουργός, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, έβαλε όλα τα θέματα που μας απασχολούν με τη γειτονική χώρα.
«Δεν είχαμε ψευδαισθήσεις ότι θα ήταν μια συζήτηση εύκολη, ήταν όμως απαραίτητη. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθούν κοινά αποδεκτά σημεία σύγκλισης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ταυτόχρονα, όπως είπε και ο Erdogan, να πέσουν οι τόνοι», προσθέτει.  
 Σχολιάζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις, η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και αμυντικά και διπλωματικά και σημειώνει ότι αυτό που ενοχλεί, σήμερα, την Τουρκία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές συμμαχίες.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία οξυμμένη, ρητορική και πρακτική της Τουρκίας, πλην, όμως, με εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε απολύτως, και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το τι περιμένει από τη συνάντηση Τrump-Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, απαντά ότι «η προσωπική ρητορική του κ. Τραμπ είναι απογοητευτική και δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς.
Το βέβαιο είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν και αντίβαρα, τα οποία είναι σίγουρα η Γερουσία και το Κογκρέσο. Αυτό το οποίο περιμένω από αυτή τη συνάντηση είναι να αντιληφθεί και ο κ. Τραμπ ότι ο παραδοσιακός, σταθερός σύμμαχος και γεωστρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι η Ελλάδα».  
Βαθμολογώντας τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης, η κ. Μπακογιάννη, δηλώνει πως  «ο ελληνικός λαός είναι ικανοποιημένος από τους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, βλέπει βελτίωση στην πραγματική οικονομία και για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, αρχίζει και την καταλαβαίνει στην τσέπη του».
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τις αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και κατοίκους στο ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων, απαντά «με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ανησυχούν, με διάλογο και ταυτόχρονα με αποφασιστικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης