Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος ΟΗΕ για το Κλίμα: Οι ωκεανοί κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή - Καμπανάκι για Βαλτική και Μαύρη Θάλλασα

Σύνοδος ΟΗΕ για το Κλίμα: Οι ωκεανοί κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή - Καμπανάκι για Βαλτική και Μαύρη Θάλλασα
Η μείωση του οξυγόνου στους ωκεανούς οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην μόλυνση από τα γεωργικά απόβλητα
"Η μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες και ιδιαίτερα σε 700 θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, μετατρέπεται σε μια αυξανόμενη απειλή στα αποθέματα ψαριών", συμειώνει έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα (7/12) από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που διεξάγεται στη Μαδρίτη.
Όπως σημειώνει ο Dan Lafoli ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης με τίτλο «Αποξυγόνωση των ωκεανών: πρόβλημα για όλους», «αυτή είναι ίσως η τελευταία προειδοποίηση από το ανεξέλεγκτο πείραμα το οποίο η ανθρωπότητα πραγματοποιεί στους ωκεανούς του κόσμου καθώς οι εκπομπές του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται».
Το περιεχόμενο σε οξυγόνο που μειώνεται στους ωκεανούς έχει δύο αίτια: την υπερθέρμανση του πλανήτη και την μόλυνση από τα γεωργικά απόβλητα.
Όταν μειωθεί το θαλάσσιο νερό, τείνει να συγκρατεί λιγότερο οξυγόνο και η μόλυνση των υδάτων με απόβλητα από ιχθυοτροφεία ή λιπάσματα από την γεωργία, ειδικά στις παράκτιες περιοχές, αυξάνει αριθμητικά τα άλγη, τα οποία καταναλώνουν οξυγόνο.
Σε ύδατα φτωχά σε οξυγόνο, οι μέδουσες και οι σουπιές επιβιώνουν καλύτερα σε σχέση με τα ψάρια.
Η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα είναι τα μεγαλύτερα κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα με χαμηλό περιεχόμενο οξυγόνου, σημειώνει η έκθεση.
Παρότι υπάρχουν, εν μέρει, φυσικοί λόγοι στην Μαύρη Θάλασσα, η χρήση φυτοφαρμάκων και η κλιματική αλλαγή είναι οι πρωταρχικοί λόγοι πρόκλησης αυτού του φαινομένου στη Βαλτική Θάλασσα.
Ο τόνος και ο καρχαρίας χρειάζονται πολύ οξυγόνο για να επιβιώσουν λόγω του μεγέθους τους και των ενεργειακών τους απαιτήσεων.
Θα οδηγηθούν σε σχετικά πλούσια σε οξυγόνο θαλάσσια στρώματα, σε ρηχότερα νερά και έτσι θα κινδυνεύουν να αλιεύονται, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην υπεραλίευση, σύμφωνα με την έκθεση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης