Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Την Τρίτη 10/12 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο - Την Τρίτη 10/12 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
«Η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των ΑΟΖ με τις γειτονικές της χώρες», αναφέρει ο Ν. Δένδιας
«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Δεν είναι άλλωστε προς το συμφέρον της», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
 Ωστόσο, ο υπουργός προσθέτει πως «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου»,
Επαναλαμβάνει αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει η κατάσταση να αποκλιμακωθεί και η εξακολούθηση των επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Συνεπώς, δεν ανησυχούμε.
Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
Κληθείς να απαντήσει ποια πολιτική είναι η κατάλληλη απέναντι στην Τουρκία, τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του διεμήνυσε ότι η Ελλάδα κρατά κλάδο ελαίας, αλλά διατηρεί και ξίφος ταυτόχρονα, για να υπερασπισθεί τα εθνικά της δίκαια.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ήδη τις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του δέχθηκε σκληρή κριτική από την τουρκική πλευρά, επειδή χαρακτήρισε ταραχοποιό της περιοχής τη γειτονική μας χώρα, ενώ δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να καταγγέλλει την τουρκική παραβατικότητα, όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και στις επαφές του στο εξωτερικό και στα διεθνή fora.
«Χάρη στην κινητικότητα που δείξαμε, άλλωστε, πετύχαμε μεγάλες χώρες (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και ισχυρά κράτη της περιοχής να έχουν καταδικάσει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας.
Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς και της αμετροέπειας στον πολιτικό λόγο των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό.
Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε.
Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης», αναφέρει ο κ. Δένδιας.
Η Τουρκία, όπως σημειώνει, «θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της», ενώ παρατηρεί ότι «οι αιτιάσεις περί δήθεν πολιτικής κατευνασμού προέρχονται κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χειρίστηκε τα Ελληνοτουρκικά για πέντε ολόκληρα χρόνια και παρέδωσε την εξουσία μόλις πριν από πέντε μήνες.
Θα πρέπει, συνεπώς, η όποια κριτική να διατυπώνεται με πιο προσεκτικό τρόπο».
Αναφορικά με το τι αλλάζει μετά την τελευταία συνάντηση με τον Τ. Erdogan, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή τους στο Λονδίνο έθεσε με σαφήνεια στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες, όπως το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας Λιβύης και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.
«Μπορεί να μην υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος, ωστόσο αποτιμώ θετικά το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο πλευρές στο ανώτατο επίπεδο.
Ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διαφωνίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σχετικά με το ζήτημα κυρώσεων προς την Τουρκία που επί μήνες η Ε.Ε. βάζει στο τραπέζι και αν θα γίνει αυτό πράξη, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει κυρώσεις, δεν τις συζητά απλά, για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταδίκασε εμπράκτως, με την επιβολή κυρώσεων, την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου αποφάσισε την επιβολή μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, απόφαση την οποία προσυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.
Ήταν η πρώτη φορά που η Ε.Ε. αποφάσισε τη λήψη ανάλογων μέτρων έναντι ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους.
Έστειλε ένα μήνυμα ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου έχουν συνέπειες».
Υπογραμμίζει ότι «η  Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν.
Και έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν νοείται ανοχή για μια χώρα που παραβιάζει κατά συρροή το Διεθνές Δίκαιο».

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη 10/12  

Ο κ. Δένδιας ανακοινώνει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς σχετικά τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την τακτική σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώνει, ως οφείλει, τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις πάνω σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχω συγκαλέσει την ερχόμενη Τρίτη το ΕΣΕΠ, προκειμένου να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία και για τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα που μας απασχολούν».
 
«Η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των ΑΟΖ με τις γειτονικές της χώρες»

«Η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τις γειτονικές της χώρες μέσω αντίστοιχων συμφωνιών και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.
Με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο.
Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
Με την Αλβανία υπενθυμίζει πως «είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, η οποία ακυρώθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πραγματοποιείται μεταξύ γειτονικών χωρών».
Τονίζει ότι «στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, τούτο δεν ισχύει.
Δεν πρόκειται για γειτονικές χώρες και οποιαδήποτε τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς θα αγνοούσε απολύτως την ύπαρξη ολόκληρων νησιών.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται περί παράνομων και φαιδρών αυθαιρεσιών, απολύτως ανυπόστατων από πλευράς Διεθνούς Δικαίου».

Για συνάντηση Μητσοτάκη – Trump στις 7/1
 
Τέλος, αναφορικά με την συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο tων ΗΠΑ, D. Trump, αφού σημειώνει ότι «οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στο απόγειό τους», προσθέτει πως «οι δύο ηγέτες δεν πρόκειται να συζητήσουν αόριστα για τις διμερείς σχέσεις, αλλά θα εκτιμήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας και των τεχνικών κλιμακίων, που έχουν πραγματοποιήσει πλειάδα επαφών, εκάστη στο αντικείμενό της.
Θυμίζω επιγραμματικά ότι ο στρατηγικός διάλογος εκτείνεται από την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις έως τις σχέσεις των κοινωνιών μας (people to people), την περιφερειακή συνεργασία, την καινοτομία και την αμυντική συνεργασία.
Προσδοκία μας, λοιπόν, είναι η περαιτέρω πρόοδος στους τομείς αυτούς».
Ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής σχέσης, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Trump για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέλος του NATO, έναν αξιόπιστο εταίρο και έναν ολοένα ενισχυόμενο πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη, πολύπαθη περιοχή μας. Παράλληλα, είναι από τα λίγα μέλη της Συμμαχίας που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους και έχει σφυρηλατήσει, μέσω της προσήλωσης στις κοινές μας αρχές και αξίες, μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, που διαφυλάσσει τα ελληνικά συμφέροντα», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης