Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Δεν φταίει ο Trump για τον διχασμό στο ΝΑΤΟ, αλλά οι Ευρωπαίοι

Gatestone Institute: Δεν φταίει ο Trump για τον διχασμό στο ΝΑΤΟ, αλλά οι Ευρωπαίοι
Ο βαθύς διχασμός στους κόλπους της συμμαχίας έχει επισκιάσει τη λάμψη των εορτασμών της 70ής επετείου στο Λονδίνο
Οι Ευρωπαίοι ευθύνονται για τις εντάσεις και τις διαφωνίες στο ΝΑΤΟ και όχι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, σημειώνει σε ανάλυσή του το Gatestone Insitute, στον απόηχο όσων συνέβησαν στη Σύνοδο του Λονδίνου για τα 70 χρόνια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πριν τη Σύνοδο, η προσοχή είχε εστιαστεί στη στάση του Αμερικανού προέδρου, καθώς επικρατούσε ανησυχία ότι θα απειλήσει με να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμμαχία, όπως σημειώνει ο Con Coughlin.
Ωστόσο, η δυσαρέσκεια του Trump με το ΝΑΤΟ είναι καλά τεκμηριωμένη και χρονολογείται από τη Σύνοδο του Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες, όταν ο Trump όντως είχε απειλήσει να αποχωρήσει, καθώς οι άλλες χώρες δεν τηρούσαν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Κατάσταση η οποία εξακολουθεί να ισχύει, καθώς μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. - κυρίως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία - έχουν αποτύχει να τηρήσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Συνόδου, οι πιέσεις Trump έφεραν αποτελέσματα, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς και κάποιες χώρες της Ε.Ε. αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για 400 δισ. δολ. έως το 2024, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Την ώρα λοιπόν που για τον Trump αποτελεί προτεραιότητα να μπει μια τάξη στα οικονομικά του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος σημαδεύτηκε κυρίως από την αντιπαράθεση Τουρκίας - Γαλλίας.
Η απόφαση της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες μεταξύ των ηγετών της συμμαχίας.
Η σημαντική γεωγραφική θέση της Τουρκίας σημαίνει ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν εμφανιστεί απρόθυμοι στο παρελθόν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα για το «άνοιγμα» στη Ρωσία του Vladimir Putin, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία αποτελεί την πιο σημαντική απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, ωστόσο, πιστεύουν ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου Erdogan να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, και το ΝΑΤΟ με την επιβολή κυρώσεων εναντίον των Τούρκων.
Ο βαθύς διχασμός στους κόλπους της συμμαχίας έχει επισκιάσει τη λάμψη των εορτασμών της 70ής επετείου στο Λονδίνο, σε τέτοιο βαθμό που χώρες όπως η Ρωσία, που επιθυμούν ενεργά το θάνατο του ΝΑΤΟ, θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά, καταλήγει το Gatestone.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης