Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη για τη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας - Στο +1,21% ο Dow Jones

tags :
Ισχυρά κέρδη για τη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας - Στο +1,21% ο Dow Jones
Η καλή πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ «στήριξαν» τη Wall Street
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή (06/12/2019) συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Image
Κέρδη +1,21% για τον Dow Jones στις 28.013 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται +0,89% στις 3.145 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +1% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.656 μονάδων.
Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης θετικά είναι τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς δημιουργήθηκσαν συνολικά 266 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, με την ανεργία να υποχωρεί στο 3,5%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2019 και σηματοδοτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Η αύξηση ξεπέρασε αρκετά τις εκτιμήσεις του Marketwatch (180 χιλ.), καθώς έληξε η απεργία της General Motors.
O δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% από 3,6%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών.
Το μέσο ωρομίσθιο σημείωσε άνοδο 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 28,29 δολάρια την ώρα.
 Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο σημείωσε αύξηση 3,1%.
Θετικά τα μηνύματα και από την κατανάλωση, καθώς υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο με βάση την προκαταρκτική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 99,2 μονάδες από τις 96,8 τον Νοέμβριο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στις 96,9 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 115,2 μονάδες από 111,6 τον Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών εκτινάχτηκε στις 88,9 μονάδες από 87,3.
Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το... τοπίο παραμένει ίδιο, με ύπαρξη κάποιας αισιοδοξίας, αλλά χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για το τι τελικά θα συμβεί.
Απόδειξη και οι δηλώσεις του Larry Kudlow, οικονομικού συμβούλου του Donald Trump, ο οποίος μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πολύ κοντά στο να υπογράψουν τη «Φάση Ι» της εμπορικής τους συμφωνίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος γι' αυτό.
Ο κ. Kudlow υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι «ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι εάν η συμφωνία δεν είναι καλή και δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν «κλοπές» στο μέλλον, τότε δεν πρόκειται να την υπογράψουμε.
Απλά θα φύγουμε.
Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν η συμφωνία δεν περιέχει τους όρους που επιθυμούν οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει».
Παράλληλα χαρακτήρισε ως «εντατικές» τις διαπραγματεύσεις και εμφανίστηκε, τελικά, αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
«Η συμφωνία είναι κοντά.
Είναι πιο κοντά τώρα απ' ότι ήταν στα μέσα Νοεμβρίου.
Υπάρχουν σχεδόν καθημερινές διαπραγματεύσεις.
Σαφώς υπάρχει το deadline της 15ης Δεκεμβρίου (σ.σ.: ημερομηνία έως την οποία εάν δεν υπάρξει συμφωνία οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς 15% σε κινεζικά προϊόντα), αλλά υπάρχει ελπίδα».

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ - Στο +0,86% ο DAX

Ενισχύθηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο +0,86% και τις 13.166 μονάδες.
Image
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά +1,43% στις 7.239 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι είχε άνοδο της τάξεως του +1,21% στις 5.871 μονάδες.
Image
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά +1,51% και τις 9.382 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο εμφάνισε άνοδο της τάξεως του +0,93% στις 23.182 μονάδες.
Image
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Οκτώβριο του 2019, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Image
Η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά -1,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, έναντι πτώσης -0,6% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος κατά +0,1%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανικής παραγωγή της Γερμανίας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -5,3% έναντι ετήσιας πτώσης -4,5% τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3,6%.
Image
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, ο τομέας κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, υποχωρώντας κατά -4,4%, ενώ αντίθετα οι τομείς ενδιάμεσων αγαθών και καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά +1% και +0,3% αντίστοιχα.
Στη Γαλλία, το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της χώρας κατέγραψε μείωση για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι εξαγωγές της Γαλλία αυξήθηκαν κατά +3,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη άνοδος για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο +1,5%.
Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας περιορίστηκε στα 4,73 δισ. ευρώ, έναντι 5,41 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι επενδυτές ευελπιστούν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα αναβάλει τη νέα αύξηση δασμών η οποία είναι προγραμματισμένη από την Ουάσιγκτον για εκείνη την ημέρα.
Χθες (5/12) το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν σε συνεχή επικοινωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η μείωση των δασμών είναι απαραίητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις «πηγαίνουν καλά» μέχρι στιγμής, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης των διαπραγματεύσεων μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης