Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Άουσβιτς η καγκελάριος Merkel - «Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι μέρος της γερμανικής ταυτότητας»

tags :
Στο Άουσβιτς η καγκελάριος Merkel - «Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι μέρος της γερμανικής ταυτότητας»
H Μerkel πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στο Άουσβιτς- Μπίρκενάου, προσφέροντας 60 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεά
Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από την γερμανική ταυτότητα, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel κατά την επίσκεψή της στο Άουσβιτς, την στιγμή που η γερμανική ακροδεξιά θέτει υπό αμφισβήτηση την γερμανική κουλτούρα της μεταμέλειας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
H Μerkel πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στο Άουσβιτς- Μπίρκενάου, προσφέροντας 60 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεά για την συντήρηση του χώρου όπου βρισκόταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο θανάτου που δημιουργήθηκε από τους γερμανούς ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμβολο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

«Η ανάμνηση των εγκλημάτων, η εκφορά των ονομάτων των εγκληματιών και ο φόρος τιμής στα θύματα είναι μία ευθύνη που δεν σταματά ποτέ. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Και είναι αναπόσπαστο από την χώρα μας.
Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε εμφατικά η Μerkel.
Η καγκελάριςο της Γερμανίας επισκέφθηκε τα κρεματόρια, πριν διασχίσει τη σιδερένια πύλη με την διάσημη επιγραφή "Arbeit macht frei" για να επισκεφθεί τα τούβλινα κτίρια του στρατοπέδου.
Την συνοδεύουν επίσης ένας από τους επιζώντες, ο Στανισλάβ Μπαρτνικόφσκι, 87 ετών και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του στρατοπέδου του Άουσβιτς, λέγοντας ότι είναι καθήκον να θυμόμαστε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν εκεί για χάρη των θυμάτων.
«Αν η μνήμη φύγει, είναι σαν να βλάπτουμε για δεύτερη φορά τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα από την κόλαση εκεί, που πέρασαν μέσα από απίστευτο πόνο», είπε ο Μοραβιέτσκι.
«Πρέπει να φροντίσουμε τη μνήμη σαν να φροντίζαμε τα θύματα. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για αυτά», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Η Αngela Merkel, που είναι η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέπτεται το Άουσβιτς μετά τον Helmut Schmidt το 1977 και τον Ηelmut Kohl το 1989 και 1995, στα 14 χρόνια της ηγεσίας της έχει επισκεφθεί το Ράβενσμπρουκ, το Ντάχαου, το Μπούχενβαλντ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ.
Ηταν η πρώτη γερμανίδα ηγέτις που εκφώνησε ομιλία στην Κνεσέτ, όπου μίλησε και πάλι για το «όνειδος» που κηλιδώνει τους Γερμανούς.
Εδώ και 23 χρόνια, η 27η Ιανουαρίου είναι για την Γερμανία η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ναζισμού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης