Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματάς (υπ.Εξωτερικών) για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Γεννηματάς (υπ.Εξωτερικών) για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο
Τουρκία και Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες, δεν έχουν κοινές θαλάσσιες ζώνες είπε ο κ.Γεννηματάς
Την θέση πως η παρανομία δεν παράγει δίκαιο διατύπωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, αναφερόμενος στο κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών που ακολούθησε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με την οποία ανακοίνωσε την απόφαση απέλασης του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας, ο κ.Γεννηματάς κατέστησε σαφές πως η Τουρκία και η Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες, δεν έχουν κοινές θαλάσσιες ζώνες ούτε παρακείμενες ούτε έναντι η μία της άλλης ακτές.
Συνεπώς, διαμήνυσε με σαφήνεια ότι είναι ένα κείμενο το οποίο δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα και δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Εστιάζοντας περαιτέρω στο έγγραφο της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, ανέφερε κατηγορηματικά πως πάσχει και από άλλες νομικές πτυχές, καθώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την υπογραφή του από τη λιβυκή πλευρά.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως «επιδιώκουμε να τηρούμε ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται σε ένα πλαίσιο αυστηρής τήρησης του διεθνούς δικαίου, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις».

Οι ενέργειες της Ελλάδας

Στη συνέχεια, ο κ. Γεννηματάς ξετύλιξε το πλέγμα των ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών που προηγήθηκαν, αλλά και αυτών που έχουν προγραμματιστεί, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη τεθεί σε εγρήγορση από τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, ανέφερε πως στις επόμενες ημέρες έχει προσκληθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης και ότι αναμένεται να προσκληθεί και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης το προσεχές διάστημα, ενώ την Τρίτη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη και πτυχές του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης αναμένεται επίσης να τεθούν επί τάπητος και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς τι ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα εν αναμονή της κατάθεσης της εν λόγω συμφωνίας στον ΟΗΕ, ο κ. Γεννηματάς απάντησε πως η τοποθέτηση της Ελλάδας έχει υπάρξει σαφής και σημείωσε πως έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία, υπάρχουν πολλά σενάρια βάσει των μεταβλητών που εξετάζονται συνεχώς και θα δοθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει οι ενδεδειγμένες απαντήσεις.
Σε ερώτηση γιατί ανάλογα βήματα που έγιναν με τη Λιβύη δεν γίνονται και προς την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Γεννηματάς αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, δεν μας παραπλάνησαν».
Αντιθέτως, προσέθεσε, από την πλευρά της Λιβύης, «έγινε κάποιου είδους εμπαιγμός» και μάλιστα στον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών από τον ομόλογό του της Λιβύης κατά τη συνάντησή τους μόλις τον παρελθόντα Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης