Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Ισχύει η διατήρηση της 13ης σύνταξης – Στις 17/12 ανοίγει η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα

Σταϊκούρας: Ισχύει η διατήρηση της 13ης σύνταξης – Στις 17/12 ανοίγει η εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα
Στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν πριν την 31η Δεκεμβρίου υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών
Σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας πως η εφαρμογή για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο περιορισμένο ποσό που θα διατεθεί για το κοινωνικό μέρισμα, ξεκαθαρίζοντας ότι, θα ήταν «ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αυτά όμως δεν υπάρχουν».
«Οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στην προηγούμενη κυβέρνηση που «έξι μήνες πριν μοίρασε στους συνταξιούχους χρήματα και εξάντλησε αυτό που προσδοκούν τώρα οι πολίτες», επαναλαμβάνοντας ότι τα ταμεία ήταν μείον, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα ότι, «ισχύει η διατήρηση της λεγόμενης 13η σύνταξης» και αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε το οικονομικό επιτελείο, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εμπροσθοβαρή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τις φοροαπαλλαγές και τη διάσωση της ΔΕΗ με την καταβολή 200 εκατομμυρίων, ώστε να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα.
Όσο αφορά στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ο κ.Σταϊκούρας είπε πως ετοιμάζεται η ίδια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση του iban, και εκτιμώντας ότι η εφαρμογή θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου, με σκοπό να κλείσει στις 26 του μήνα και να καταβληθούν τα χρήματα πριν από τις 31 του μήνα.
Απαντώντας σε όσους περίμεναν αλλά δεν πήραν το μέρισμα, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα» και τόνισε ότι υπάρχουν επιδόματα. Όσο αφορά στο γιατί δεν δόθηκαν λιγότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο, είπε ότι «τότε θα μας έλεγαν  ‘δίνετε ψίχουλα’, η συζήτηση δεν τελειώνει ποτέ» και διερωτήθηκε αν «τα 700 ευρώ είναι πολλά για μια πολύτεκνη οικογένεια».

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη Βουλή, όπου και παρουσίασε τους άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ.Σταϊκούρας και όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, είπε  ότι θα δοθούν 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη.
«Χορηγούμε έκτακτη ενίσχυση 175 εκατ. ευρώ στα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Έκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ ανά νοικοκυριό χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούροι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι:
1η ομάδα: Οικογένειες με 4 και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά
2η ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι  μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.
3η ομάδα: Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15.000ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες
4η ομάδα: Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες.
Παράλληλα οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα πρέπει να πληρούν και τα εξής κριτήρια:
* Ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την φορολογία εισοδήματος
* Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
*Επίσης το άθροισμα των καταθέσεων του νοικοκυριού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης