Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, τον έχει δει κανείς; - Από την θάλασσα αβεβαιότητας διεθνώς στην τοξική απραξία στην Ελλάδα

tags :
Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, τον έχει δει κανείς; - Από την θάλασσα αβεβαιότητας διεθνώς στην τοξική απραξία στην Ελλάδα
Δεν μπορεί λοιπόν ο πλανήτης να στηρίζεται σε ένα νομισματικό πείραμα που εφαρμόζεται παντού και αυτό να το ονομάζουμε παγκόσμια ευημερία
Οι μάζες αγνοούν την οικονομική φούσκα, την χρηματιστηριακή φούσκα, την φούσκα στην αγορά ομολόγων.
Οι μάζες βλέπουν μόνο κοντόφθαλμα την βραχυπρόθεσμη κατανάλωση, αυτοπαγιδεύονται στην επιθυμία του κέρδους στα χρηματιστήρια και αδιαφορούν για τις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων.
Όλα φαίνονται φυσιολογικά, η εποχή της ευδαιμονίας, της χρηματιστηριακής ευφορίας, των ράλι στα ομόλογα έχει δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση.
Την ίδια στιγμή ο ελέφαντας ήδη βρίσκεται στο δωμάτιο αλλά ακόμη κανείς δεν τον έχει δει.
Το 1814 ο ποιητής Ivan Krylov είδε τον ελέφαντα στο μουσείο και η φράση του αυτή ως μεταφορικό ιδίωμα αποτελεί προειδοποίηση για ένα μεγάλο σοβαρό κίνδυνο που δεν είναι μακριά αλλά ήδη βρίσκεται στο δωμάτιο, είναι δηλαδή εδώ μπροστά μας.
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν κερδίσει πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό μπορεί να είναι ένα σοκ για τους επενδυτές που αισθάνονται ότι από τις αρχές του 2018 σημειώνεται ράλι.
Ωστόσο, π.χ. είναι γεγονός ότι ο Dow Jones Industrial Index ήταν στις 26.616 μονάδες στις 26 Ιανουαρίου 2018 και περίπου 27.650 μονάδες σήμερα.
Πρόκειται για κέρδος 1.000 μονάδων ή 500 μονάδες ετησίως.
Οι 500 μονάδες είναι μια καλή ημέρα για την αγορά στην Wall, σε μια συνεδρίαση μπορεί να σημειώσει άνοδο 500 μονάδων.
Η ετήσια απόδοση είναι περίπου 3% μαζί με τα μερίσματα η απόδοση αυτή είναι μικρότερη από έκθεση στα αμερικανικά ομόλογα.
Η ουσία είναι ότι οι μετοχές κινούνται πλάγια σε μια θάλασσα αβεβαιότητας.
Πώς φτάσαμε εδώ;  
Μετά τις μειώσεις φόρων του Trump που ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2017, ο Λευκός Οίκος προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα επέστρεφε στη μακροπρόθεσμη τάση (μετά το 1980)  δηλαδή 3,2% ή υψηλότερα.
Αυτό δεν συνέβη.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε ετήσια αύξηση 3,5%, αλλά ήταν μια εφάπαξ επίδραση από τα επιδόματα των εργαζομένων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών λόγω των υψηλότερων τιμών των μετοχών που προέκυψαν από τις μειώσεις  φόρων του Trump.
Η ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ήταν μόλις 1,1%. Για όλο το 2018, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,9%, υψηλότερα από τη μέση αύξηση από το τέλος της τελευταίας ύφεσης του 2009, αλλά μικρότερη σε σχέσεις με τις προβλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Έκτοτε, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ακόμη περισσότερο καθώς η επίπτωση των φορολογικών μειώσεων του 2017 έχει εξασθενήσει. Σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε αύξηση 3,1%, το δεύτερο τρίμηνο ήταν 2% και για το γ΄ τρίμηνο του 2019 διαμορφώνεται μεταξύ 1,9% και 2,1%.
Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,4% στις ΗΠΑ, σχεδόν ακριβώς εκεί που ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Εν ολίγοις, το θαύμα της ανάπτυξης του Trump είναι ένα θαύμα… αλλά δεν αποκλίνει από τις τάσεις που διαμορφώθηκαν από το 2009 και έκτοτε.
Ο σωρευτικός αντίκτυπος των εμπορικών πολέμων, των νομισματικών πολέμων και της γεωπολιτικής έντασης αντανακλάται επίσης στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται σε συγχρονισμένη επιβράδυνση.
Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 έχει επιβραδυνθεί στο 3%, τον πιο αργό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η ανάπτυξη εξακολουθεί να εξασθενεί λόγω της αύξησης των εμπορικών πολέμων και της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μειώσουν σωρευτικά το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,8% έως το 2020.
Στις ΗΠΑ ενώ η ανάπτυξη εξασθενεί, η Fed μειώνει τα επιτόκια, οι εμπορικοί πόλεμοι δεν τελειώνουν (παρά τις διαπραγματεύσεις στην φάση 1) και οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται.
Αυτός είναι ένας συνδυασμός για να μειωθεί η έκθεση σε μετοχές στην Wall Street.
Την ίδια στιγμή παρά τις αμφιταλαντεύσεις της FED τα επιτόκια μειώνονται και οι εταιρίες προβαίνουν σε ιστορικών διαστάσεων επαναγορές ιδίων μετοχών περίπου 1 τρισεκ. δολάρια μόνο το 2019.
Η ρευστότητα της ποσοτικής χαλάρωσης της FED καταλήγει σε επαναγορές μετοχών.
Το παράδειγμα των ΗΠΑ έρχεται να αποδείξει ότι ενώ ο Trump ακολουθεί πολιτική με στόχο να ενισχύσει τις μετοχές στην Wall τα αποτελέσματα δεν προκαλούν ενθουσιασμό.
Αυτό οφείλεται στο ότι έχει δημιουργηθεί μια επικών διαστάσεων φούσκα.
Στην Ελλάδα και στο ελληνικό χρηματιστήριο πρόσφατα είχε αναλυθεί από το bankingnews ότι ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο αρχές 2018 σε σύγκριση με σήμερα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.
Η αγορά παραμένει κάτω από τις 900 μονάδες, οι τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές ενώ στα ομόλογα έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου φούσκα επικών διαστάσεων.
Ενώ παγκοσμίως κυριαρχεί μια θάλασσα αβεβαιοτήτων στην Ελλάδα κυριαρχεί μια τοξική απραξία με επίκεντρο κυρίως τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα κύμα προσδοκίας και να εντείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι ο πυρήνας της οικονομίας βρίσκονται σε μια τοξική απραξία και έως ότου οι τράπεζες εξυγιανθούν – θα απαιτηθούν 3-4 χρόνια – και έως ότου η ζήτηση για δάνεια αρχίσει να ανακάμπτει – θα απαιτηθούν επίσης 2-3 χρόνια – και η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί από την διεθνή τάση.
Ο ελέφαντας λοιπόν στο δωμάτιο δεν είναι τίποτε άλλο από την παγκόσμια φούσκα η οποία συντηρείται όχι από μεταρρυθμίσεις, οικονομική ανάπτυξη και καινοτομίες αλλά από την ποσοτική χαλάρωση και την ρευστότητα 4 τρισεκ. δολαρίων.
Δεν μπορεί λοιπόν ο πλανήτης να στηρίζεται σε ένα νομισματικό πείραμα που εφαρμόζεται παντού και αυτό να το ονομάζουμε παγκόσμια ευημερία που είναι ο ιδεολογικός πυλώνας της φιλελεύθερης αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης