Τελευταία Νέα
Speculator

Ποιες μετοχές υπόσχονται υψηλές μερισματικές αποδόσεις κατά την διάρκεια του 2020

Ποιες μετοχές υπόσχονται υψηλές μερισματικές αποδόσεις κατά την διάρκεια του 2020
Οι εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία των εταιρικών κερδών και η μείωση του φόρου στα μερίσματα βελτιώνουν την απόδοση για τους μετόχους
Τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου που θα διανεμηθούν στους μετόχους το 2020 έχουν ήδη αρχίσει να τραβάνε τα βλέμματα των επενδυτών.
Οι επενδυτές αναμένουν καλύτερες αποδόσεις από τις εισηγμένες, τόσο λόγω των καλύτερων προοπτικών που διαμορφώνονται για κάποιες εταιρείες αλλά και λόγω της χαμηλότερης φορολογίας που θα ισχύσει για τα μερίσματα (5% από 10%).
Σημειώνεται πως οι επιστροφές κεφαλαίου γίνονται χωρίς φόρο.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται εδώ και μέρες η μετοχή του ΟΠΑΠ καταγράφοντας αξιόλογη άνοδο μετά την πρόθεση της διοίκησης για αύξηση του ύψους του μερίσματος.
Οι αναλυτές βάζουν τον πήχη πάνω από τα 1,20-1,30 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, μία εκτίμηση που κατατάσσει τη μετοχή στην κορυφή των μερισματικών αποδόσεων.
Η εκτιμώμενη απόδοση ξεπερνά το 10%.
Σημειώνεται πως στις αρχές του 2020 και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου τα ΕΛΠΕ θα καταβάλουν προμέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή.
Προμέρισμα θα δώσει ο ΑΔΜΗΕ (0,088 ευρώ ανά μετοχή), η Τέρνα Ενεργειακή θα κάνει επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ με τη γενική συνέλευση να αποφασίζει στις 18/12 και η Attica Group 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις και με βάση τις προηγούμενες επιστροφές, οι αναλυτές περιμένουν φέτος χαμηλότερο συνολικό μέρισμα από τα ΕΛΠΕ.
Για τη χρήση 2018 έδωσαν συνολικό μέρισμα 0,75 ευρώ, όμως για τη χρήση 2019 οι αναλυτές περιμένουν κοντά στα 0,45 ευρώ λόγω μη ύπαρξης του έκτακτου μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ που δόθηκε λόγω πώλησης της ΔΕΣΦΑ.
Η απόδοση πάντως και πάλι είναι υψηλή και στο 5,5% περίπου με βάση τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Χαμηλότερο μέρισμα αναμένουν και από την Coca Cola, αφού δε θα υπάρχει η έκτακτη διανομή 2 ευρώ ανά μετοχή.
Αναλυτές περιμένουν περίπου 0,60 ευρώ ανά μετοχή ή 2% απόδοση.
Η Aegean αν συνεχίσει την ίδια μερισματική πολιτική ήτοι 0,60 ευρώ ανά μετοχή θα έχει απόδοση λίγο πάνω από 7% και η Motor Oil 6,3%, αλλά έχει δώσει ήδη προμέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή.
Υψηλή απόδοση στους μετόχους πρόσφεραν είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου μία σειρά από εταιρείες και αν το επαναλάβουν το 2020 θα αντιστοιχεί σε υψηλή ξανά απόδοση.
Βάσει αυτών που έδωσαν για τη χρήση 2018 η ΓΕΚΕ θα έχει απόδοση 6,2% (0,32 ευρώ), η ΕΛΒΕ 5,5% (0,25 ευρώ), η Intercontinental International 5,5% (0,36 ευρώ), η Autohellas 5,3% (0,375 ευρώ) και η Κλουκινας-Λάππας 5,06% (0,04 ευρώ).
Υψηλότερη του 4% απόδοση θα έχουν οι μετοχές των Νάκας, Βογιατζόγλου ΓΕΒΚΑ και ΟΤΕ.
Ενώ λίγο κάτω από 4% θα είναι η απόδοση για ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.
Σημειώνεται πως η διοίκηση της Μυτιληναίος στην πρόσφατη παρουσίαση στους αναλυτές υποστήριξε πως θα μπορέσει να δώσει για τη χρήση 2019 μέρισμα αντίστοιχο με αυτό που έδωσε για τη χρήση 2018, ήτοι 0,36 ευρώ ανά μετοχή.
Για την ΕΧΑΕ οι αναλυτές περιμένουν λίγο χαμηλότερο μέρισμα για φέτος και κοντά στα 0,17 ευρώ ήτοι απόδοση κάτω από 3,5%.
Αντίστοιχη απόδοση θα έχει η Ικτίνος και η Καρέλιας, με την τελευταία να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά το μέρισμα αν το θελήσει η διοίκηση.
Απόδοση κάτω από 2,5% θα πρέπει να περιμένουν οι μέτοχοι των Κεπενού, AS Company, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Quest, ΟΛΠ, Φουρλής και Μύλοι Λούλη.
Σημειώνεται πως τα μερίσματα που αναγράφονται προέρχονται από την επεξεργασία που έχει κάνει το τμήμα ανάλυσης της Beta.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης