Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H EBA προβλέπει έλλειμμα κεφαλαίων 125 δισ στις τράπεζες στην ΕΕ λόγω Βασιλείας ΙΙΙ

tags :
H EBA προβλέπει έλλειμμα κεφαλαίων 125 δισ στις τράπεζες στην ΕΕ λόγω Βασιλείας ΙΙΙ
125 δισ. κεφάλαια θα απαιτηθούν από την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ
Ελλειμμα κεφαλαίων για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους περίπου 125 δισ. ευρώ βλέπει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών από την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα επιβαρυνθούν τόσο οι μεγάλες τράπεζες της Ε.Ε. όσο και οι μικρότερες όπως οι Ελληνικές. 
Ωστόσο η ΕΒΑ αναθεωρεί τις αρχικές της εκτιμήσεις σε επίπεδο χαμηλότερο, πλην όμως το ύψος των κεφαλαίων παραμένει μεγάλο.
Η χαμηλότερη αναθεώρηση σημειώνεται ότι αφορά κυρίως τις μεγάλες τράπεζες.
Με βάση το συντηρητικό σενάριο η έκθεση αξιολόγησης επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δείχνει ότι η πλήρης εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα επιφέρει αύξηση κατα 23,6% κατά μέσο όρο στην ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση για τις τράπεζες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Η νέα εκτίμηση επιπτώσεων είναι χαμηλότερη από το 24,4% που είχε αρχικά προβλεφθεί στην αντίστοιχη έκθεση της ΕΒΑ τον Αύγουστο του 2019.
Το 23,6% λοιπόν αντιστοιχεί σε έλλειμμα κεφαλαίων της ύψους 124,8 δισ. ευρώ.
Η μακροοικονομική αξιολόγηση επιπτώσεων δείχνει ότι η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ θα φέρει καθαρά οφέλη στην οικονομία της Ε.Ε.
H προς τα κάτω αναθεώρηση της τελευταίας εκτίμησης της ΕΒΑ σε ότι αφορά τις επιπτώσεις οφείλεται στη μείωση του αντίχτυπου του κινδύνου αγοράς στο 2,2% έναντι 2,5% και στη χαμηλότερη επίδραση του χαμηλότερου επιπέδου παραγωγής στο 8,6% έναντι 9,1%.
Αυτή η μείωση παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες τράπεζες . Το συνολικά εκτιμώμενο κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίζεται στα 124, 8 δισ. ευρώ και σε όρους CET 1 στα 83 δισ. ευρώ έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που τοποθετούσε το έλλειμμα υψηλότερα στα 135,1 δισ. ευρώ και στα 91,1 δισ. ευρώ  σε όρους CET 1.
Τα αποτελέσματα δείχνουν σε μακροοικονομικό επίπεδο ότι οι μεταρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ εμπεριέχουν ένα μέτριο κόστος μετάβασης το οποίο πάντως θα σβήσει με την πάροδο του χρόνου.
Τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι σημαντικά και ξεπερνούν αυτό το μεταβατικό κόστος αναφέρει η EBA στην έκθεσή της.
Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των μελλοντικώνκάμψεων της οικονομίας των χωρών μελών μέσω της ελάττωσης τόσο της πιθανότητας εμφάνισης όσο και της έντασης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων, οδηγώντας σε απτά μακροπρόθεσμα καθαρά οφέλη της τάξης του 0,6% του ετήσιου ΑΕΠ περίπου.
Στην έκθεσή της η ΕΒΑ περιλαμβάνει αναλυτικές προτάσεις πολιτικής στους τομείς του CVA (Credit Valuation Adjustment) και κίνδυνου αγοράς (Market Risk)
Oι μεταρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα επιτρέποντας ταυτόχρονα τη συνέχιση της χρήσης προσεγγίσεων σωστής αποτίμησης κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης