Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η μείωση των πλεονασμάτων θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης

tags :
Scope: Η μείωση των πλεονασμάτων θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης
Η ανάπτυξη της Ελλάδας θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 2,5% την περίοδο 2020-22
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική της, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να παραμείνει σταθερή, δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Scope, ο οποίος στη σημερινή, 5 Δεκεμβρίου 2019, ανάλυσή του για το outlook επιλεγμένων χωρών το 2020, επισημαίνοντας για την Ελλάδα ότι το θετικό outlook της αντανακλά την πολιτική σταθερότητα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο αντιστροφής των πολιτικών, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εποπτείας από τους πιστωτές, των οποίων οι περιοδικές αναθεωρήσεις παραμένουν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση διαδοχικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Image
Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 2,5% την περίοδο 2020-22, καθώς οι πρόσφατες προγραμματισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας.
Βασικός παράγοντας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι η μείωση των αποθεμάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία και θα ανακουφίσει το βάρος στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η προκύπτουσα ανακούφιση κεφαλαίου θα επιφέρει ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας των εγχώριων τραπεζών και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού που προκλήθηκε από την κρίση.
Η Ελλάδα είναι και πάλι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπάρχει με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με τον Scope, αναμένεται μια επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας, η οποία, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει, ιδίως μετά τη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, σε σημαντική οικονομική βελτίωση των προοπτικών της χώρας.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης