Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στυλιανίδης (ΝΔ): Κλιμακούμενη η τουρκική προκλητικότητα – Τεχνητή ένταση για να πάμε σε διμερείς διαπραγματεύσεις

Στυλιανίδης (ΝΔ): Κλιμακούμενη η τουρκική προκλητικότητα – Τεχνητή ένταση για να πάμε σε διμερείς διαπραγματεύσεις
Θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές τοποθετήσεις και των ΗΠΑ και της ΕΕ υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ
Για σημαντική και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Ευρ. Στυλιανίδης, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση προκειμένου να πάει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
«Δεν κρίνεται μόνο η δική μας αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά κρίνεται και η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας και κυρίως κρίνεται το κύρος και η επιρροή, η δύναμη επιβολής της συμμαχίας ή των συμμαχιών στις οποίες ανήκουμε, δηλαδή της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών κατ’ επέκταση.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν κράτη που δεν διστάζουν να τοποθετηθούν με σαφήνεια υπέρ του ελληνικού δικαίου.
Αλλά δε θα έλεγα ότι είναι αρκετό αυτό, διότι η Τουρκία έχει αποδείξει ότι προσπαθεί χρησιμοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση, τη στρατιωτική της επιρροή, τη μαζικότητα του πληθυσμού της, να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες για να πάρει κάθε φορά κάποια ανταλλάγματα κι αυτή είναι μια μέθοδος η οποία ακολουθείται εδώ και δεκαετίες.
Θα πρέπει να υπάρξουν αποφασιστικές τοποθετήσεις και των ΗΠΑ και της ΕΕ για να ξεκαθαριστεί ή ότι υπάρχουν κανόνες και ισχύουν για όλους, ή ότι δεν υπάρχουν.
Είναι βέβαια πολύ σοβαρό και θετικό ότι κάποια κράτη αναγνωρίζουν αυτό που εμείς ισχυριζόμαστε ως ισχύον, αλλά δεν ξέρω αν είναι επαρκές.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί πιο επιθετικά και το ΝΑΤΟ –δεν μπορεί να μένει ουδέτερο όταν δημιουργείται τέτοιου είδους ένταση μεταξύ των μελών του» τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Στυλιανίδης.
«Από την άλλη ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ως θετικό το ότι συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, ότι δε διακόπτεται η προσπάθεια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς πρέπει να υπάρχει διάλογος μέχρι τέλους και πιστεύω ότι αν υπήρχε εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμός θα έβγαιναν ωφελημένες όλες οι πλευρές.
Όμως με αυτή την ένταση που δημιουργείται, είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να επενδύουμε πάνω στην αποτρεπτική μας δύναμη και να εκδηλώνουμε μία ψύχραιμη, αλλά αποφασιστική στάση προάσπισης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ.Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan.
«Η κεντρική ιδέα της συνάντησης είναι πως συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ενδεχομένως δε οριοθέτησαν και τα σημεία της διαφωνίας, που λίγο ως πολύ είναι γνωστά.
Έχουμε μία τουρκική προκλητικότητα σημαντική και κλιμακούμενη το τελευταίο διάστημα, η οποία κατά τη γνώμη μου επιδιώκει να δημιουργήσει μια τεχνητή ένταση με στόχο να καθίσει σε ένα τραπέζι διμερών διαπραγματεύσεων την Ελλάδα, για να γίνει μια κουβέντα σε μιαν ατζέντα που την επιβάλλει εξ ολοκλήρου η Τουρκία και η οποία κουβέντα δε θα έχει σαν βάση από ό,τι φαίνεται το ισχύον δίκαιο της θάλασσας ή το διεθνές δίκαιο κι εκεί ακριβώς είναι το απαράδεκτο της τουρκικής θέσης» τόνισε ο κ.Στυλιανίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης