Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απτόητη η Τουρκία - Στη Βουλή για έγκριση το σύμφωνο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες

Απτόητη η Τουρκία - Στη Βουλή για έγκριση το σύμφωνο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες
Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Τουρκία την άμεση δημοσιοποίηση του συμφώνου με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες 
Απτόητη συνεχίζει η Τουρκία προχωρώντας σε μια κίνηση που αποδεικνύει τη διάθεση της να μη συμμορφωθεί ούτε στις εκκλήσεις της ΕΕ αλλά ούτε και στο Διεθνές Δίκαιο.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, ανακοίνωσε σήμερα (5/12/2019) -μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan- ότι το σύμφωνο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες πάει στην τουρκική Βουλή για έγκριση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, ανακοίνωσε χθες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού...
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών.
Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Τουρκία την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη. 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης